Ucraina a reacționat la informația Tiraspolului despre pretinsa răpire a doi cetățeni: „Provocare”

0 84

Așa-zisul Minister de Securitate din Transnistria, regiunea nerecunoscută a Republicii Moldova, a anunțat despre un incident cu folosirea armelor de foc și „transportarea” a doi cetățeni de pe teritoriul enclavei separatiste în Ucraina care ar fi avut loc duminica trecută, 7 ianuarie 2024, când unii creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Presa ucraineană însă cu referire la Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei transmite joi, 11 ianuarie curent, că nu a fost înregistrat un asemenea incident.

Așa-zisa Transnistria a anunțat presupuse împușcături la granița cu Ucraina. Cu toate acestea, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei nu a înregistrat astfel de incidente”, scrie RBC Ucraina, citându-l pe șeful Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko.

Cu o zi în urmă, așa-zisul „MGB” transnistrean a declarat că pe 7 ianuarie 2024 a avut loc o împușcătură în apropierea graniței cu Ucraina. După împușcătură, doi transnistreni ar fi ajuns pe teritoriul ucrainean. Într-un comentariu pentru RBC-Ucraina, Demcenko a spus că nu are cunoaște despre niciun incident pe segmentul transnistrean al graniței cu Republica Moldova, iar declarațiile așa-numitului „MGB” ar putea fi o „provocatoare”.

„Grănicerii nu au înregistrat situații neobișnuite. Declarația din așa-zisa Transnistria este mai degrabă de natură provocatoare, cu scopul de a învinovăți Ucraina pentru ceva și, în plus, trebuie să înțelegem că această enclavă are o orientare prorusă”, a explicat el.„

Este de menționat că, tot aseară, pe anumite conturi de Telegram s-a scris că incidentul ar fi avut loc lângă satul Comisarovca Nouă, raionul Dubăsari, și că cele două persoane răpite ar fi fost implicate în organizarea migrației ilegale a bărbaților din Ucraina, în comun cu așa-ziși grăniceri din regiunea transnistreană. Informațiile nu sunt confirmate de autorități oficiale. Biroul politici de reintegrare de la Chișinău nu a venit cu vreun comunicat de presă.

Este de amintit că, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea zilnică din 9 ianuarie 2024, presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii proruși din Republica Moldova posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata