Ucraina a retras acreditarea unei jurnaliste din Danemarca, pentru că ar fi făcut „propagandă rusă”. Ce reacții au urmat

0 122

Ucraina i-a revocat acreditarea de presă corespondentului canalului public danez DR în legătură cu acuzaţii că ar fi făcut propagandă rusă, a anunţat marţi DR, citat de Reuters, în timp ce atât jurnalista, cât şi angajatorul ei au negat acuzaţiile.

Matilde Kimer, o jurnalistă premiată care a făcut reportaje în Ucraina şi Rusia pentru DR din 2014, a declarat că Ucraina iniţial i-a revocat acreditarea în august. La o întâlnire în decembrie la Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susţinut că ea răspândeşte propagandă rusă şi că postările ei pe reţelele sociale păreau să simpatizeze cu Rusia, a declarat Kimer pentru Reuters.

Potrivit jurnalistei daneze, serviciul de securitate nu a furnizat dovezi ale acuzaţiilor sale. Nici SBU şi nici Ministerul Apărării ucrainean nu au răspuns imediat la solicitări scrise de comentarii când au fost contactate de Reuters.

Editorul de politică externă al DR, Niels Kvale, a numit acuzaţiile „complet nedocumentate şi nebuneşti” şi Kimer însăşi a negat că a făcut reportaje părtinitoare.

„Nu m-am angajat în propagandă. Lucrez fără alt scop decât să-i informez pe danezi despre ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Kimer.

Kimer, în vârstă de 41 de ani, a fost de asemenea expulzată din Rusia în august, pe fondul reprimării instituţiilor media occidentale de către Moscova în urma invadării Ucrainei la 24 februarie.

Ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat pentru Reuters că el va lucra pentru a rezolva problema la nivel politic, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata