Ucraina acuză Rusia că blochează orice schimb de prizonieri: „Nu doreşte asta”

0 43

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ, spune că Rusia nu doreşte schimburi de prizonieri. Mii de de ucraineni sunt prizonieri de război în Rusia.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a acuzat joi Rusia că blochează orice schimb de prizonieri de război între cele două ţări, informează AFP, citată de Agerpres.

„Schimburile (de prizonieri) nu au loc pentru că Rusia nu doreşte asta”, a declarat, pe Telegram, comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.

Cel puțin 4.300 de ucraineni sunt prizonieri în Rusia 

Peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili, potrivit datelor anunţate de autorităţile ucrainene la mijlocul acestei luni. Rudele acestor prizonieri primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.

Printre prizonieri sunt și mulți civili

Amintim că mii de civili ucraineni sunt deținuți în Rusia, în anexe nou construite ale penitenciarlor rusești sau în teritoriile ucrainene ocupate. Cei mai mulți nu au niciun statut legal, relata, în iulie 2013, AP.

Un document guvernamental obținut de agenția americană arată planuri de a construi alte 25 de centre de detenție pentru acești civili până în 2026.

Unii dintre ei sunt reținuți fără nicio acuzație. În cazul altora, motivele invocate sunt că sunt teroriști, combatanți sau persoane care „se opun operațiunii militare speciale”. Sute de persoane sunt folosite pentru muncă forțată de către armata rusă, precum săparea tranșeelor și a altor fortificații, dar și a gropilor comune.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata