Ucraina anunță că nu sunt semne că Wagner ar vrea să atace Polonia. Care ar fi prioritatea mercenarilor

0 104

Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat luni că nu există informaţii care să indice că mercenarii grupării ruse Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări limitrofe, potrivit Agerpres.

Budanov a răspuns la întrebarea agenţiei EFE despre posibilitatea, sugerată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca mercenarii Wagner să intenţioneze să atace Polonia sau Lituania din Belarus.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem acum, nu există niciun pericol ca membrii Wagner din Belarus să atace Ucraina sau alte ţări”, a spus Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene.

Prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african, a adăugat Budanov: „Se activează pentru a influenţa Africa”.

Șeful GUR a avertizat că în ciuda acestui fapt, „ruşii vor folosi” prezenţa mercenarilor grupării Wagner în Belarus „pentru a crea tensiuni”.

Se crede că mii de mercenari din gruparea Wagner, inclusiv liderul acesteia, Evgheni Prigojin, s-au stabilit în Belarus în ultimele zile, după ce rebeliunea lor împotriva conducerii armatei ruse, din 23 iunie, a eşuat.

Vladimir Putin, le-ar fi oferit imunitate în schimbul exilului lor voluntar în Belarus, unde au fost primiţi de Lukaşenko.

Belarusul se învecinează, pe lângă Ucraina, cu Polonia, Lituania şi Letonia, trei ţări din UE cunoscute pentru sprijinul lor puternic pentru Kiev, ceea ce a ridicat temeri că mercenarii ruşi ar putea ataca sau orchestra provocări împotriva acestor state.

Înainte de a-şi desfăşura o bună parte dintre trupele sale în teatrele de operaţiuni din estul Ucrainei, gruparea Wagner şi-a câştigat influenţa prin furnizarea de servicii de securitate pentru mai multe guverne din Africa, unde este un pilon cheie al influenţei ruseşti.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata