Ucraina, despre solicitările transmise de Putin prin intermediul lui Erdogan: „Nu vom urma politica calmării agresorului”

0 94

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a respins marţi sugestia Turciei ca Ucraina să-şi atenueze poziţia pentru a relansa acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Ucraina nu va susţine o relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului sau o politică „împăciuitoare”, afirmă consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

„Să fim realişti şi să renunţam la a discuta despre opţiuni inexistente, încurajând mult mai puţin Rusia să comită alte crime”, a insistat oficialul ucrainean, citat de agenția de presă Reuters.

Podoliak a adăugat că Rusia este „extrem de interesată” de distrugerea porturilor maritime şi infrastructurii pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

În opinia sa, Vladimir Putin nu este interesat de reluarea Inițiativei privind Marea Neagră, ci doar să deconecteze Ucraina de pe piaţa mondială a cerealelor.

„Să fim clari, categoric noi nu vom urma politica calmării agresorului şi a indulgenţei în programul ridicării sancţiunilor”, a subliniat Mihailo Podoliak.

După discuţiile avute luni la Soci cu Vladimir Putin, liderul turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat speranța asupra reluării acordului cerealelor în viitorul apropiat. Liderul de la Kremlin a retras Rusia din acord la 17 iulie, susținând faptul că propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte întâmpină obstacole.

Potrivit lui Erdogan, Putin cere reprimirea Băncii Agricole Ruse în sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi asigurarea navelor implicate în exporturile de cereale ale Rusiei. Liderul turc a declarat marţi că va discuta aceste aspecte cu secretarul general al ONU Antonio Guterres. În opinia lui Erdogan, ultima propunere a ONU poate fi o soluție pentru îndeplinirea condițiilor liderului de la Kremlin.

„În 28 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în scrisoarea trimisă, a propus un mecanism intermediar care ar rezulta din tranzacţia SWIFT, nu direct SWIFT cum voiau ruşii. A spus şi că se lucrează la problema asigurărilor”, a declarat el, citat de presa turcă.

Turcia, stat membru NATO, încearcă să convingă Rusia să se alăture din nou Iniţiativei pentru Cereale la Marea Neagră. Erdogan a afirmat că urmează să se întâlnească cu Guterres în marja Adunării Generale a ONU de la New York, în perioada 18-26 septembrie, după ce va participa la summitul G20 din India pe 9-10 septembrie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata