Ucraina dezvoltă drone capabile să atingă ținte la 1.000 de kilometri depărtare: „Acum doi ani, această categorie nu exista”

0 58

Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al Digitalizării, Mîhailo Fedorov.

„Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creştere, cu o rază de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc”, a declarat ministrul ucrainean într-un interviu acordat pentru Reuters.

În vârstă de 33 de ani, Mîhailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova şi de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului nejustificat şi neprovocat lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva ţării vecine, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere ruseşti reflectă progresele înregistrate de Guvernul ucrainean pentru liberalizarea rapidă a pieţei dronelor şi pentru sporirea finanţării în această privinţă.

Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul iniţiativei BRAVE1 lansate de Guvernul ucrainean anul trecut, valoare ce ar urma să sporească de zece ori în acest an.

„Ne vom lupta pentru a spori finanţarea şi mai mult”, a spus ministrul ucrainean.

Spre deosebire de Rusia, unde producţia de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor de drone din Ucraina sunt privaţi. Fedorov a menţionat că doar una din 10 companii ale căror drone pot ajunge în regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Începând din primul an al războiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu rază lungă, ce zboară către ţintă şi detonează încărcătura la impact.

Nivelul producţiei şi livrările de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.

Per total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut de Guvernul ucrainean, dintre care cel puţin 100.000 au fost trimise pe front. Aceste cifre nu acoperă livrările voluntare, ce au o „contribuţie semnificativă”, a precizat Mîhailo Fedorov.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata