Ucraina intensifică campania de izolare a Crimeei. Rușii au ascuns Podul Kerci după o perdea de fum pentru a-l feri de rachetele ucrainene

0 107

Kievul urmărește să restrângă fluxul de provizii rusești din peninsulă către linia frontului, în timp ce contraofensiva progresează lent. Ucraina a vizat sâmbătă singurul pod care leagă Crimeea de Rusia continentală, intensificând campania de izolare a peninsulei care a fost anexată de Moscova în 2014.

Serghei Aksionov, șeful Crimeei instalat de ruși, a declarat că două rachete ucrainene au fost doborâte peste strâmtoarea Kerci sâmbătă dimineața. Câteva ore mai târziu, el a spus că o altă rachetă a fost interceptată în zonă. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene au încercat să lovească podul cu o rachetă sol-aer modificată.

Podul nu a fost avariat, a declarat Aksionov, citat de agenția de presă rusă TASS, adăugând că peste pod a fost amplasată o cortină de fum temporară pentru a-l ascunde de atacuri.

Oficialii ucraineni nu au comentat loviturile.

Scopul Kievului este de a submina poziția Rusiei pe front și de a îngreuna Moscova să sprijine forța de ocupație din sudul Ucrainei.

Ucraina lovește în spatele liniei frontului

Odată cu diminuarea perspectivelor unei breșe în prima linie, Ucraina a căutat să ajungă în spatele liniei frontului folosind rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de aliații occidentali pentru a lovi în Crimeea și în jurul acesteia.

La începutul acestei luni, rachete cu rază lungă de acțiune au lovit două poduri care leagă Crimeea de teritoriul ocupat de ruși din sudul Ucrainei, unde armata Kievului se străduiește să străpungă întăririle rusești.

Prin sufocarea alimentărilor necesare către și din Crimeea, Ucraina speră că forțele sale limitate pot face de nesuportat viața și operațiunile militare în zona controlată de Rusia, forțând un fel de retragere sau negociere sau permițând o invazie ucraineană care să elibereze Crimeea, potrivit analiștilor.

Kievul lucrează pentru a slăbi apărarea rusă în sudul țării, unde forțele ucrainene se luptă să avanseze prin câmpurile de mine rusești și alte obstacole.

„Atunci când nu există suficiente progrese în prima linie, importanța acestor lovituri crește”, a spus Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev. „Tot ceea ce complică și câștigă timp este în avantajul nostru.”

Peninsula Crimeea are dimensiunea Massachusetts, dar are o mare greutate strategică și simbolică.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata