Ucraina nu renunţă la planurile sale de a adera la NATO şi respinge orice ”garanţii” oferite Moscovei

0 171

Ucraina refuză să renunţe la planurile sale de aderare la NATO şi la orice alte ‘garanţii de securitate’ cerute de Rusia, a declarat vineri pentru AFP ministrul său de externe, Dmitri Kuleba, făcând apel la Occident să facă acelaşi lucru.

Kievul, pentru care o astfel de promisiune „nu este o opţiune”, a cerut SUA şi aliaţilor lor să respingă cererile formulate de Moscova pentru a atenua tensiunile la frontiera ruso-ucraineană, a declarat Dmitro Kuleba în marja unei reuniuni a Consiliului de miniştri de externe al OSCE la Stockholm.

„Resping această idee că noi ar trebui să garantăm ceva Rusiei. Insist: Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu va continua agresiunea împotriva niciunei ţări”, a afirmat Kuleba.

Un angajament al Ucrainei de a-şi abandona planul de aderare la NATO – promisiune făcută în 2008 de Alianţa Nord-Atlantică, dar care nu s-a materializat până acum – „nu este o opţiune” pentru Ucraina, a afirmat Kuleba, subliniind că aderarea la NATO şi UE figurează în Constituţia ucraineană.

„Este absolut inacceptabil ca Rusia să aibă vreo influenţă asupra deciziilor luate de o altă ţară suverană, Ucraina, şi de către o organizaţie internaţională, NATO”, a declarat ministrul ucrainean pentru AFP.

În cadrul unei întâlniri în marja reuniunii OSCE de la Stockholm, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov i-a cerut joi omologului său american Antony Blinken „garanţii de securitate” la frontierele ruse.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata