Ucraina – plângere împotriva Rusiei la CEDO! Moscova, acuzată de asasinarea oponenților

0 114
Ucraina a angajat acţiuni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei, pe care o acuză de comiterea unor „operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor presupuşi opozanţi”, a anunţat marţi, 23 februarie, CEDO într-un comunicat.  

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise „în Rusia şi pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situaţii de conflict armat”, a precizat instanţa cu sediul la Strasbourg, conform AGERPRES.

Această „cerere într-o cauză interstatală”, procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, braţul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia şi Ucraina.

Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că „nu a anchetat aceste operaţiuni de asasinare” şi de „organizare deliberată a unor operaţiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili”, continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Este a noua plângere depusă de Ucraina contra Rusiei la CEDO, inclusiv în legătură cu acuzațiile de implicare în doborârea avionului de pasageri MH17, în iulie 2014, în estul Ucrainei, unde Rusia acordă sprijin separatiștilor pro-ruși, dar și de violare a drepturilor omului în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata