Ucrainenii confirmă stabilirea capetelor de pod pe malul stâng al Niprului: incoerență în Rusia privind situația din Herson

0 86

Aflat în vizită la Washington, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a recunoscut oficial că forțele armate ale Kievului au stabilit un cap de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson, la un an de la retragerea rușilor de pe malul drept.

„Împotriva tuturor șanselor, forțele de apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng al Niprului”, a declarat Iermak într-un discurs ținut la Institutul Hudson. Declarația lui Iermak a fost preluată pe site-ul președintelui Volodimir Zelenski.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă”, a subliniat oficialul ucrainean de rang înalt, care se află la Washington împreună cu prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko şi reprezentanţi ai Ministerului ucrainean al Justiţiei.

Mici progrese pentru ucraineni pe malul stâng al Niprului

Într-o analiză asupra evoluției războiului din Ucraina, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) semnalează că forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul stâng al Niprului pe fondul operațiunilor terestre în desfășurare. Imagini geolocalizate arată că forțele ucrainene au înaintat puțin în Krinki, la 30 de kilometri nord-est de orașul Herson și la 2 kilometri de Nipru.

Pe de altă parte, bloggeri militari ruși afirmă că forțele ruse au încercat, dar nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krinki, iar acum forțele ucrainene duc operațiuni ofensive în apropiere de Poima, la 10 kilometri sud-est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru, Pișcianivka, la 13 kilometri sud-est de orașul Herson și la 3 kilometri de Nipru și Pidstepne, la 17 kilometri est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru.

Într-un incident de comunicare foarte rar și destul de neobișnuit, două agenții de presă de stat de la Moscova au publicat luni o știre precum că armata rusă și-ar deplasa trupele către „poziții mai favorabile” la est de Nipru, după care au retras în doar câteva minute materialul în urma unei dezmințiri a Ministerului Apărării. Se știe că Moscova a recurs anterior la formularea „poziții mai favorabile” pentru a masca retrageri.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata