Ucrainenii își întăresc apărarea aeriană îmbinând armele americane cu cele sovietice

0 64

Ucraina și SUA au modificat sisteme de apărare aeriană americane și sovietice pentru a le face să funcționeze împreună, iar combinațiile rezultate s-au dovedit utile pe câmpul de luptă, relatează Insider.

Ucraina colaborează cu SUA pentru a crea noi capabilități prin îmbinarea sistemelor occidentale cu cele sovietice în cadrul programului FrankenSAM.

Combinarea, de pildă, a rachetelor americane cu lansatoarele sau radarele sovietice, pare să dea roade, dând semne că ar putea contribui la întărirea apărării Ucrainei într-un moment critic.

Într-un interviu pe care l-a dat în weekend, purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, a dezvăluit că Ucraina a reușit să adapteze cu succes un sistem de apărare aeriană sovietic pentru a lansa rachete furnizate de SUA, iar perechea de arme a fost testată pe teritoriul american.

Avem rezultate bune în ceea ce privește utilizarea în luptă a sistemelor de rachete antiaeriene Buk-M1 în poligoanele din SUA, acestea fiind convertite și adaptate la rachetele americane”, a relatat Kyiv Independent.

Teste au fost în curs de desfășurare în ultimele luni și au inclus asocierea sistemelor Buk cu rachetele Sea Sparrow RIM 7, furnizate de SUA, respectiv a radarelor sovietice cu rachetele americane AIM 9M Sidewinder, au declarat oficialii americani pentru New York Times la sfârșitul lunii octombrie. Relatări de presă de la începutul acestui an au indicat că Ucraina a găsit modalități de a modifica sistemele antiaeriene sovietice Buk astfel încât să lanseze rachete RIM-7.

Ignat a explicat că Ucraina a fost nevoită să-și adapteze sistemele de apărare sovietice pentru a transporta alte tipuri de rachete din pricina proviziilor limitate și a incapacității evidente de a obține unele noi din Rusia.

SUA și aliații săi occidentali au oferit Ucrainei sisteme de apărare aeriane între care bateriile Patriot, IRIS-T, NASAMS și Gepard, dar forțele ucrainene continuă să opereze o serie de sisteme de apărare aeriană sovietice, Buk și S-400 fiind printre cele mai importante. Doar că stocurile lor de rachete se epuizează, întrucât le consumă în ritm rapid pentru a contracara atacurile rusești din aer și cu drone. SUA, pe de altă parte, pot oferi din abundență rachete Sea Sparrow și alte rachete sol-aer. Provocarea este cum pot fi acestea modificate pentru a fi folosite împreună.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata