UE acuza Rusia ca vrea sa anexeze zone din estul Ucrainei. Kremlinul respinge acuzatiile

0 175

Uniunea Europeană consideră că Rusia încearcă să anexeze regiunile separatiste Lugansk și Donețk, situate în estul Ukrainei. Despre asta se vorbește într-un proiect de raport al Serviciului European de Acţiune Externă, citat de Bloomberg. Cei de la Kremlin spun că „nu au avut niciodată planuri de anexare și nici nu vor avea în viitor”.

Conform documentului, măsurile întreprinse de Kremlin, precum organizarea alegerilor nelegitime și distribuirea pașapoartelor rusești către rezidenții teritoriilor controlate de separatiștii prorusi, pot duce la „integrarea efectivă a Donbasului, care rămâne necontrolat de guvernul ucrainean”.

Presedinția Rusiei a respins acuzațiile. „Rusia nu a avut niciodată planuri de anexare, nici nu va avea în viitor. Rusia nu a făcut niciodată așa ceva”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția Tass.

Administraţia de la Kiev susţine că Rusia menţine aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina şi în regiunea Crimeea.

Rusia a suplimentat acum câteva luni efectivele militare în Crimeea, regiunea ucraineană anexată în 2014, și în apropierea frontierelor cu Ucraina, în contextul tensiunilor cu administrația pro-occidentală de la Kiev.

Pe fondul criticilor Occidentului, Vladimir Putin anunțase că va diminua numărul militarilor mobilizați în apropierea frontierelor Ucrainei.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat săptămâna trecută că Rusia menține o prezență militară semnificativă în apropierea frontierelor Ucrainei.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata