UE are piedici legale în confiscarea activelor ruseşti pentru a ajuta Ucraina

0 62

Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca direct, în mod legal, activele ruseşti îngheţate şi în schimb se concentrează pe utilizarea temporară a acestor active, potrivit unui document consultat de Bloomberg. În schimb, o soluție ar putea fi transferul profiturilor obținute de pe urma investirii acestor active.

Conform acestui document, UE se îndreaptă spre două opţiuni pe măsură ce continuă să exploreze modalităţile prin care poate folosi activele îngheţate ale Băncii centrale a Rusiei, în valoare de peste 200 de miliarde de euro, şi să le direcţioneze pentru a ajuta Ucraina. Multe din aceste fonduri sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape 750 milioane de euro până în primul trimestru al acestui an. Blocul comunitar este aşteptat să ceară un mandat, pentru a lucra la o politică în acest dosar, de la liderii UE care se vor reuni săptămâna următoare la Bruxelles.

Un grup de lucru UE cu privire la utilizarea activelor ruseşti îngheţate, conform sancţiunilor adoptate de blocul comunitar, a discutat despre obţinerea de informaţii şi a evaluat opţiuni în conformitate cu legislaţia internaţională. Membrii grupului de lucru au ajuns la concluzia că nu există „o cale legală credibilă care să permită confiscarea activelor îngheţate sau imobilizate, pe singurul motiv că aceste active sunt vizate de măsuri restrictive adoptate de UE”. În schimb, grupul de lucru este în favoarea direcţionării profiturilor excepţionale din investiţii spre Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata