UE are un „plan B”, dacă Ungaria se opune ajutorului pentru Ucraina

138

Uniunea Europeană ar putea contracara veto-ul Ungariei, ca să acorde totuși Ucrainei ajutorul direct promis, în valoare de 50 de miliarde de euro, au declarat oficialii de la Bruxelles.

Este vorba de un sprijin suplimentar direct la buget, pe următorii patru ani, pentru a ajuta Kievul să plătească salariile și să suporte alte cheltuieli pe măsură ce războiul împotriva Rusiei continuă.

Pachetul urmează să fie votat de cele 27 de state UE la un summit care va avea lor între 14 și 15 decembrie, la Bruxelles. „Ungaria își forțează norocul. Am prefera să-i avem la bord, dar vine un moment în care oamenii se cam satură să fie ostatecii Budapestei”, a spus un oficial al UE, citat de Reuters.

Comisia Europeană evaluează în prezent modul în care respectă Ungaria condițiile stabilite în decembrie anul trecut când au fost înghețate 22 de miliarde de euro din fonduri UE din cauza preocupărilor legate de statul de drept în țară, scrie Euractiv.

Marți, membrii comisiei de control bugetar și finanțe din Parlamentul European s-au declarat îngrijorați că Ungaria ar putea face presiuni asupra Comisiei să deblocheze o parte din aceste fonduri în schimbul sprijinului său pentru revizuirea propusă la bugetul pe termen lung al UE, care include și ajutorul suplimentar pentru Ucraina. În rectificarea bugetară pe termen lung – așa-numitul Cadrul Financiar Multianual (CFM) trebuie aprobată în unanimitate.

Prim-ministrul Ungariei, Victor Orbán, s-a opus deja alocării unor noi ajutoare pentru Ucraina la summitul UE de la sfârșitul lunii octombrie, sporind îngrijorările că și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a forța deblocare fondurile UE pentru țara sa. Comisia Europeană a asigurat însă că principial, fondurile înghețate se eliberează numai dacă țara-membră, în cazul de față Ungaria, respectă statul de drept și face reformele cerute.

În general, Ungaria se supune cu încetineală condițiilor stabilite de Comisia Europeană pentru deblocarea fondurilor. În mai au început să fie adoptate reforme în domeniul judiciar, dar acestea sunt aplicate lent și Comisia încă mai evaluează dacă poate debloca banii.

Săptămâna trecută, Comisia a trimis o scrisoare la Budapesta, îndemnând guvernul să furnizeze informațiile necesare pentru a-și finaliza evaluarea, spun comisarii europeni.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și