UE cere Rusiei să oprească persecutarea preelectorală, a presei independente

0 132

Uniunea Europeană cere Rusiei să oprească „persecutarea continuă” a presei independente, a jurnaliștilor și organizațiilor societății civile, spunând că măsurile dure dinaintea alegerilor parlamentare din septembrie sunt „deosebit de îngrijorătoare”.

Într-o declarație difuzată joi seara de purtătoarea de cuvânt a șefului politicii externe a UE Josep Borrell sunt menționate deciziile recente ale autorităților ruse care au declarat drept „agenți străini” mai mulți jurnaliști și o organizație neguvernamentală de asistență juridică – Institutul pentru drept și politici publice -, precum și decizia de a declara drept „organizație indezirabilă” publicația The Project. În declarație este menționat și cazul unui alt ONG – Komanda 29, care a decis să-și suspende activitatea din cauza a ceea ce a numit „presiuni și acuzații nejustificate” ale autorităților.

Având sprijinul partidului de guvernământ Rusia Unită, aceste măsuri sunt văzute ca parte a unei campanii mai ample de persecutare a presei și organizațiilor civile înaintea alegerilor parlamentare din 19 septembrie.

„Impactul cumulativ al acestor ultime evoluții, coroborat cu o serie de măsuri represive care vizează ONG-uri și persoane foarte respectate din Rusia, are ca rezultat eliminarea disidenței, opoziției, vocilor critice și instituțiilor independente din sfera publică din Rusia”, a spus purtătoarea de cuvânt Nabila Massrali.

În declarație se mai spune că blocul celor 27 de țări membre ale UE „rămâne solidar cu societatea civilă din Rusia, apărătorii drepturilor omului și cu jurnaliștii independenți și va continua să îi sprijine în activitatea lor importantă”.

 

Sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata