UE denunţă ”dispreţul flagrant” al regimului de la Minsk pentru drepturile omului

0 149

Uniunea Europeană (UE) a condamnat „dispreţul flagrant” al Republicii Belarus pentru drepturile omului, după condamnarea, luni, a opozantei Mariei Kolesnikova, una din figurile importante ale mişcării de contestare din vara lui 2020 împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Într-un comunicat, UE şi-a reiterat de asemenea apelul la eliberarea „imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici” din această fostă republică sovietică, pe care îi evaluează la peste 650 de persoane.

La rândul său, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a somat luni puterea belarusă să „pună capăt represiunii”. „Condamnarea Mariei Kolesnikova şi a lui Maxim Znak arată că autorităţile belaruse îşi continuă asaltul împotriva apărătorilor democraţiei şi libertăţii. Regimul lui Lukaşenko trebuie să pună capăt acestei represiuni şi să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici”, a scris Raab pe Twitter.

Condamnarea sa şi a unui alt acuzat, Maxim Znak, acesta din urmă la zece ani de detenţie, au fost anunţate de serviciul de presă al lui Viktor Babarîko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi pentru „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata