Agenția europeană de frontieră Frontex a anunțat lansarea promptă a unei operațiuni urgente la frontiera Lituaniei și Belarusului. Directorul executiv al agenției europene de frontieră, Fabrice Leggeri, consideră că situația cu migranții din Lituania este alarmantă. El a spus că în zilele următoare, Frontex își va desfășura propriii polițiști de frontieră, împreună cu ofițeri din țările membre, ca parte a Corpului permanent al Gărzii Europene de Frontieră și de Coastă de la frontiera lituano-bielorusă, pentru a opri fluxul migrațional.
„Situația de la frontiera dintre Lituania și Belarus rămâne alarmantă. Am decis să trimit o intervenție de urgență la frontieră în Lituania pentru a consolida frontiera externă a UE. Ne vom consolida asistența și vom trimite polițiști de frontieră, mașini de patrulare și ofițeri speciali pentru a intervieva migranții pentru a colecta informații despre infractorii implicați rețele. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune”, a spus Leggery.
Ce se întâmplă la granița Lituaniei și Belarusului
Șeful Frontex a precizat că numai în prima săptămână a lunii iulie, autoritățile lituaniene au înregistrat peste 800 de treceri ilegale de frontieră la granița cu Belarus. Majoritatea sosirilor au fost cetățeni din Republica Congo, Gambia, Guineea, Mali și Senegal.
„Intervenția la frontieră este destinată să ofere asistență imediată unui stat membru al UE care se află sub presiune urgentă și excepțională la frontiera sa externă, în special cu numărul mare de cetățeni non-UE care încearcă să intre ilegal pe teritoriul său”, a spus Leggery .. .
Lituania a declarat stare de urgență din cauza afluxului de migranți ilegali din Belarus
La 2 iulie, conducerea lituaniană a declarat o stare națională de urgență în legătură cu fluxul crescând al migrației ilegale din Belarus. Potrivit serviciului de frontieră al statului baltic, numărul migranților ilegali a crescut de 11 ori față de anul trecut.
Ministrul lituanian de Interne, Agne Bilotaite, numește criza migrației emergentă începutul unui război hibrid pentru Lukashenka, care a refuzat să rețină migranții pe teritoriul bielorus.
Criza cu migranții din Vilnius este considerată răzbunarea lui Lukashenka pentru acordarea azilului reprezentanților opoziției din Belarus, precum și un răspuns la criticile din situația cu aterizarea forțată a liniei Ryanair și arestarea ulterioară a bloggerului opoziției Roman Protasevich.
Sursa: online.ua