UE interzice intrarea pe teritoriul său a mașinilor din Rusia. Moscova acuză Europa de ”rasism”

0 100

Comisia Europeană a cerut statelor membre să interzică intrarea pe teritoriul UE a vehiculelor înmatriculate în Rusia. Interdicția face parte din seria de sancțiuni pe care blocul comunitar le-a impus ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a lansa o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei, scrie euronews.com.

În timp ce măsura este în vigoare de luni de zile, Comisia Europeană și-a actualizat orientările pentru a garanta că statele membre pun în aplicare restricția într-un mod corect și uniform.

Interdicția se aplică autovehiculelor care poartă o plăcuță de înmatriculare rusească și sunt înmatriculate în Rusia. Faptul că vehiculele sunt destinate utilizării private sau comerciale sau dacă șederea lor în UE este pe termen scurt sau lung este „irelevant” și nu ar trebui să conducă la un tratament diferențiat.

Comisia a cerut, de asemenea, statelor să se asigure că o listă lungă de „produse personale” care provin din Rusia nu intră în blocul comunitar. Lista include obiecte banale, cum ar fi lame de ras, ață dentară, deodorante, săpun, haine și încălțăminte, dar și sistemele radio și generatoarele electrice.

„Suntem în mod regulat în contact cu statele membre pentru a ne asigura că, chiar dacă există o îndoială, abordăm această îndoială foarte rapid și aceasta este doar o parte a acestei activități generale. Sancțiunile trebuie implementate și aplicate cu strictețe”, a declarat Daniel Ferrie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Respectarea interdicției privind mașinile rusești este obligatorie și consacrată în legislația UE, a menționat Ferrie, dar este la latitudinea statelor membre să aleagă modul în care este pusă în practică.

Confiscarea este una dintre metodele posibile, a adăugat Ferrie, dar nu singura. Cetățenii ruși pot intra în continuare în UE cu mașina dacă vehiculul rutier în care călătoresc nu are o plăcuță de înmatriculare rusă.

Măsura a declanșat un răspuns furios din partea Kremlinului. „Este doar rasism. Acesta este rasism pur și simplu”, a declarat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata