UE, noi sancțiuni contra Rusiei. Raiffeisen Bank International și două companii grecești, scoase de pe lista neagră

0 74

Consiliul Uniunii Europene a adoptat al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, a informat luni Comisia Europeană într-un comunicat, după ce Austria şi-a dat acordul final în acest weekend, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pachetul se axează pe impunerea de interdicții suplimentare la importuri şi exporturi, combatarea eludării sancţiunilor deja în vigoare şi umplerea lacunelor de până acum.

Printre altele, acest al 12-lea pachet impune interzicerea importului direct şi indirect, achiziţia sau transferul de diamante din Rusia şi introduce o nouă interdicţie asupra gazului petrolier lichefiat (GPL), care va viza importuri anuale de 1 miliarde de euro, arată comunicatul.

Pachetul adaugă 140 de persoane fizice şi entităţi din Rusia pe lista celor ale căror active sunt îngheţate, fiind vorba despre actori din armată, industria de apărare, companii militare private şi din sectorul IT.

Deşi Consiliul European a anunţat adoptarea acestui pachet săptămâna trecută, Austria şi-a dat acordul oficial doar după ce banca austriacă Raiffeisen Bank International a fost scoasă de pe o listă ucraineană a „sponsorilor internaţionali ai războiului”.

Ucraina a scos temporar banca de pe lista neagră „pe perioada consultărilor bilaterale care implică reprezentanţii Comisiei Europene”, se preciza într-un comunicat publicat sâmbătă pe site-ul guvernului ucrainean. Executivul UE a refuzat luni să comenteze cu privire la acest subiect.

Ungaria şi Grecia au întârziat în mod similar adoptarea pachetului anterior de sancţiuni pentru a obţine suspendarea de pe listă a unor companii din aceste ţări. Două companii de transport maritim greceşti se află în continuare în faza de suspendare pe site-ul guvernului ucrainean.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata