Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Ucraina creează unități speciale de apărare aeriană pentru a intercepta dronele Shahed: „Zboară la doi kilometri altitudine”

    1 iulie 2025

    Wall Street Journal: Rusia a concentrat 50.000 de militari în jurul Sumî, punând Ucraina în dificultate

    1 iulie 2025

    Rusia ironizează strategia NATO. Șeful diplomației ruse prezice când se va prăbuși Alianța

    1 iulie 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » UE oferă un pachet de sprijin Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice provocate de Kremlin
    Moldova

    UE oferă un pachet de sprijin Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice provocate de Kremlin

    28 ianuarie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Premierul Dorin Recean a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care un grant de 30 de milioane de euro pentru procurarea gazului necesar căldurii și electricității în regiunea separatistă și pentru furnizarea curentului electric la un preț accesibil pentru Chișinău.

    „Obiectivul nostru este să punem capăt imediat crizei umanitare din stânga Nistrului, să oferim ajutor suplimentar tuturor cetățenilor Republicii Moldova, să asigurăm dezvoltarea și reziliența sectorului energetic al țării, în termen lung”, a declarat oficialul moldovean.

    Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, pachetul de sprijin din partea Uniunii are trei elemente, mai exact:

    ,, Astăzi, cu suportul UE, vom aproba un împrumut prin care acordăm imediat un volum de 3 milioane de metri cubi de gaz celor din stânga Nistrului. Măsura este necesară pentru a menține presiunea critică din conductele aflate în regiunea transnistreană pentru ca rețeaua de distribuție să poată rămână funcțională cel puțin până la 31 ianuarie 2025.

     Intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie.Uniunea Europeană oferă 30 de milioane de euro grant pentru procurarea volumelor necesare de gaze naturale pentru producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept la costurile și tariful de pre-criză, dar și pentru consumul regiunii transnistrene.

     Program complex de reziliență energetică pentru următorii 2 ani: În paralel, Guvernul Republicii Moldova și ComisiaEuropeană lucrează la un pachet de asistență pentru 2 ani, pentru a consolida reziliența energetică a țării. Acest pachet va include două componente de bază – investiții necesare în infrastructură energetică, atât producere cât și transport (ca să ne asigurăm că nu mai putem fi șantajați); și măsuri pentru reducerea tarifelor la energia electrică pentru toți cetățenii din Republica Moldova”, a afirmat Dorin Recean.

    Totodată, șeful Guvernului de la Chișinău a subliniat că: „Soluția demonstrează încă o dată angajamentul UE pentru sprijinirea dezvoltării reale a bunăstării în Republica Moldova. Noi cu toții știm cine este la baza acestei crize, mă refer la faptul că Rusia intenționat i-a lăsat pe cei din stânga Nistrului fără gaze naturale, i-a lăsat în întuneric, i-a lăsat fără căldură, i-a lăsat fără apă. Totuși, Rusia a eșuat să ofere condiții elementare cetățenilor chiar dacă povestește că permanent au grijă de ei și vedem cum Kremlinul i-a lăsat pradă acestei disperări. Guvernul Republicii Moldova nu va permite un astfel de scenariu, am muncit zi de zi. Aici vreau să apreciez acest gest de solidare al UE, al țărilor membre, al țărilor prietene ale Republicii Moldova”.

    ,,Colac de salavare”

    Iar Comisia Europeană a precizat că acest pachet de sprijin este oferit în contextul în care regiunea transnistriană ,,trece printr-o criză energetică severă”.

    „În mijlocul iernii, mai mult de 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistrene sunt lăsați în întuneric și frig, deoarece Rusia a decis să oprească livrările de gaze. Nu putem accepta ca oamenii din continentul nostru să nu aibă acces la cele mai elementare servicii. Dar vremurile grele scot la iveală adevărații prieteni. De aceea, azi oferim un colac de salvare. Vom livra gaze locuitorilor din Transnistria și vom restabili accesul lor la electricitate și încălzire”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

    Transnistria a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.

    Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate până în data de 17 februarie, potrivit liderului separatist Vadim Krasnoselski.

    Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze numai pentru gătit și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.

    #criza energetică #Recean #sprijin #UE #Ursula Von der Leyen Republica Moldova transnistria
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Republica Moldova pregătește o nouă lege împotriva dronelor şi rachetelor ruseşti

    1 iulie 2025

    Raportul Global al Păcii 2025: Care sunt cele mai pașnice țări din lume. Pe ce locuri s-au clasat România și Republica Moldova?

    30 iunie 2025

    Ucraina: Kremlinul mizează pe destabilizarea Republicii Moldova înaintea summitului Moldova-UE

    27 iunie 2025

    Consiliul European a decis să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina. Câți bani va trimite UE Kievului în 2025

    27 iunie 2025

    Ucraina creează unități speciale de apărare aeriană pentru a intercepta dronele Shahed: „Zboară la doi kilometri altitudine”

    1 iulie 2025

    Wall Street Journal: Rusia a concentrat 50.000 de militari în jurul Sumî, punând Ucraina în dificultate

    1 iulie 2025

    Rusia ironizează strategia NATO. Șeful diplomației ruse prezice când se va prăbuși Alianța

    1 iulie 2025

    Republica Moldova pregătește o nouă lege împotriva dronelor şi rachetelor ruseşti

    1 iulie 2025

    Rusia atenționează că noul proiect de lege cu sancţiuni al SUA ar putea afecta eforturile de pace în Ucraina

    1 iulie 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.