UE prelungește cu șase luni sancțiunile economice ca urmare a destabilizării Ucrainei

0 253

Consiliul European a decis luni, 12 iulie, să prelungească cu încă șase luni, până la 31 ianuarie 2022, sancțiunile care vizează anumite sectoare economice ale Federației Ruse.

Decizia Consiliului urmează celei mai recente evaluări, din cadrul Consiliului European din 24-25 iunie 2021, a stadiului punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk – prevăzută inițial să aibă loc până la 31 decembrie 2015. Cu acea ocazie, liderii UE au invitat Rusia să își asume în întregime responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare depline a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind condiția esențială pentru orice schimbare substanțială a poziției UE. Având în vedere faptul că aceste acorduri nu sunt puse în aplicare pe deplin de către Rusia, liderii UE au decis în unanimitate să reînnoiască sancțiunile economice în vigoare împotriva acestei țări.

Sancțiunile economice au fost introduse inițial la 31 iulie 2014 ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina. Acestea au fost prelungite în septembrie 2014, iar în martie 2015, Consiliul European a convenit să coreleze durata lor cu punerea în aplicare completă a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile limitează accesul anumitor bănci și întreprinderi ruse la piețele de capital primare și secundare din UE și interzic formele de asistență financiară și intermediere în favoarea instituțiilor financiare ruse. De asemenea, măsurile interzic importul, exportul și transferul, direct sau indirect, ale tuturor materialelor din domeniul apărării și instituie o interdicție privind produsele cu dublă utilizare care pot fi utilizate în scopuri militare sau care pot fi folosite de utilizatori finali militari din Rusia. Sancțiunile restricționează și mai mult accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rus, de exemplu în producția și explorarea petrolieră.

Pe lângă sancțiunile economice, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a orașului Sevastopol și la destabilizarea deliberată a Ucrainei. Acestea includ: măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) și restricții specifice privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata