UE vrea să confiște 27 de miliarde de euro din profitul generat de activele rusești înghețate pentru finanțarea războiului din Ucraina

0 60

Liderii UE vor face un pas semnificativ către confiscarea a 27 de miliarde de euro din profitul generat de activele statului rus înghețate în Europa pentru a ajuta la finanțarea efortului de război din Ucraina.

Oficialii de la Comisia Europeană sunt pe punctul de a face o „propunere legal robustă” care va fi luată în considerare de statele membre, posibil înainte de o întâlnire a prim-miniștrilor UE la Bruxelles, săptămâna viitoare, potrivit Guardian.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale ruse, au fost înghețate în Vest, în mare parte în valută străină, aur și obligațiuni de stat. Aproximativ 70% dintre acestea sunt la depozitarul central de valori mobiliare belgian Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro.

Depozitele deținute în Europa sunt susceptibile să genereze între 15 și 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare, până la sfârșitul anului 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un oficial superior al UE.

Anul acesta, se așteaptă ca activele să genereze între 2 și 3 miliarde de euro profit, în funcție de posibilele schimbări ale ratelor dobânzilor – bani care ar putea merge direct către Ucraina.

În timp ce oficialii se așteaptă la un acord privind confiscarea profiturilor, nu se așteaptă încă la o înțelegere cu privire la modul în care ar trebui utilizați banii, deoarece unele state sunt împotriva folosirii acestora pentru a finanța armata Ucrainei, preferând ca banii să fie cheltuiți pentru reconstrucție și eforturi umanitare.

Irlanda, de exemplu, este legată de neutralitate prin constituția sa, dar contribuie cu fonduri pentru Ucraina cu condiția ca banii să fie cheltuiți în scopuri „non-letale” cum ar fi dezafectarea minelor terestre.

Elvețienii au hotărât folosirea activelor Rusiei pentru ajutorarea Ucrainei

Potrivit unor surse, Comisia Europeană nu va oferi opțiuni în acest moment în ceea ce privește utilizarea banilor. „Aceasta înseamnă că pot fi de acord în principiu să folosească veniturile din profituri, dar apoi să aibă o discuție suplimentară cu privire la modul în care acei bani pot merge constituțional pentru fiecare stat membru„, a declarat o sursă.

Procesul a căpătat un impuls și ne așteptăm ca roțile să se miște foarte repede pe acesta odată ce decizia este luată.”

Luna trecută, liderii UE au convenit că veniturile ar putea fi ținute într-un cont separat, lăsând loc pentru „pasul B”, care ar fi o decizie ca acești bani să fie confiscați și trimiși către Ucraina.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata