În timp ce greva și protestele reprezintă forme democratice de exprimare a nemulțumirii față de unele acțiuni ale statului, apar semne de întrebare cu privire la cine beneficiază de pe urma acestor exerciții, având în vedere că cei mai vocali avocați sunt afiliați cu gruparea criminală a condamnatului fugar Ilan Șor, scrie deschide.md

Avocatul episcopului Markel și al Victoriei Furtună, cu dosar pentru fals în declarații

Unul dintre cei mai vizibili membri ai breslei în această perioadă este Igor Hlopețchi, cel care este nu doar avocatul Partidului ”Moldova Mare”, afiliat grupării Șor, dar și membru activ al formațiunii.

Igor Hlopețchi (dreapta), alături de Victoria Furtună la un eveniment organizat de Partidul ”Moldova Mare”

De asemenea, acesta este și avocatul episcopului Markel, unul dintre reprezentanții clerului Mitropoliei Moldovei care au organizat așa-zisele ”pelerinaje” ale preoților în Federația Rusă, unde aceștia au primit cadouri și carduri PSB în schimbul campaniei împotriva referendumului și a președintelui Maia Sandu înainte de scrutinul de toamna trecută.

Din 2054 de avocați activi și 228 de avocați stagiari din R. Moldova, comentariile de pe rețelele de socializare ale lui Igor Hlopețchi sunt printre cele mai răspândite, acesta prezentându-se drept cel mai devotat sistemului și instigând la așa numita pedepsire a instituțiilor de stat prin constrângerea drepturilor cetățenilor manifestată prin grevă.

Hlopețchi, avocat din 2017, este fiul fostului șef-adjunct al IP Buiucani, Igor Hlopețchi, care a fost demis de două ori din sistem: în 2014 și, ulterior, în 2017, când i-a fost refuzat accesul la secretul de stat pe motiv că a întreprins anumite acțiuni care reprezentau pericol pentru securitatea R. Moldova.

‍În 2023, avocatul Igor Hlopețchi a fost vizat de o cerere a Procuraturii Anticorupție privind suspendarea provizorie a licenței. Potrivit procurorilor, în 2021, acesta ar fi depus o plângere falsă împotriva unui polițist, continuând acuzațiile cu declarații mincinoase și crearea artificială a probelor. El a fost pus sub acuzare în lipsă, întrucât a refuzat să se prezinte la PA. În 2024, Hlopețchi a fost achitat de prima instanță, Judecătoria Chișinău a ajuns la concluzia că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii. În prezent, dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Centru.

Avocat care ”s-a oferit” să aducă în R. Moldova ”gazul cu 10 lei” promis de Șor

Un alt nume cunoscut în lumea avocaturii, care colaborează strâns cu gruparea criminală Șor, este Alexandru Grosu, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, delegat de către Adunarea Generală a Baroului Chișinău în toamna anului trecut pe un mandat de patru ani. Merită de menționat că anume acest Consiliu a propus inițierea grevei avocaților.

În ceea ce-l privește pe Grosu, acesta a fost implicat în schemele puse la cale de Ilan Șor în 2023, prin care condamnatul fugar pretindea că va aduce gaze naturale ieftine pentru consumatorii din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia şi, posibil, Orhei, cu prețul de 10 lei/metrul cub.

Mai concret, în contextul crizei energetice din anul 2023, atunci când tarifurile pentru consumatori au ajuns la circa 30 de lei/metrul cub, gruparea criminală Șor, prin vocea bașkanului Evghenia Guțul, a promis cetățenilor din sudul R. Moldova că le va aduce gaz de trei ori mai ieftin din Turcia. Compania care urma să furnizeze gazele era SRL ”NORDGAZ FURNIZARE”, fondată în iulie 2020 cu sediul juridic în municipiul Bălți de către Allic Fîntînă.

În iunie 2023, fondator a devenit Angela Vasiloi, iar în a doua jumătate a lunii octombrie 2023 fondatorii se schimbă de două ori. Mai întâi, în calitate de asociați figurează Pantelimon Frăsineanu (10%) şi Virgiliu Rusu (90%), iar la finele lunii, ultimul este înlocuit de avocatul Alexandru Grosu, care a şi semnat pretinsul contract cu firma din Turcia.

Alexandru Grosu (stânga), alături de Evghenia Guțul la semnarea ”contractului” de furnizare a gazelor cu Turcia

Avocat sau cărăuș de pungi cu conținut dubios pentru judecători?

Un alt avocat afiliat grupării criminale Șor este Nicolae Bojenco. Relația sa cu oligarhul fugar ar fi început în anul 2020, atunci când a fost desemnat în calitate de avocat din oficiu într-o cauză pe numele lui Șor. Acesta a fost implicat, acum patru ani, într-un scandal cu suspiciuni de corupție. În 2021, Bojenco a fost surprins la o spălătorie auto din Cahul, în timp ce îi transmitea o pungă neagră judecătorului raportor în dosarul lui Șor, Tudor Berdilă.

Nicolae Bojenco, surprins în timp ce-i transmite a o sacoșă suspectă judecătorului Tudor Berdilă

‍În prezent, Bojenco se prezintă drept activist al Blocului ”Pobeda” și îi reprezintă în instanță pe toți localnicii din Cahul care au fost sancționați de autorități pentru implicarea în cumpărarea de voturi la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional de toamna trecută. El spune că face acest lucru voluntar, în timp ce mai mulți dintre cei apărați de el susțin că li s-a spus că nu vor trebui să-i achite pentru serviciile sale, întrucât ”sunt sprijiniți de echipa lui Șor”.

Bojenco a fost surprins pe holurile instanței în timp ce le spunea inculpaților să nege în fața judecătorului că ar fi primit bani pentru voturile lor.

Foști procurori, transformați în avocați aserviți grupării criminale Șor

Condamnatul fugar Ilan Șor, de-a lungul timpului, și-a creat o întreagă armată de avocați în R. Moldova, având în vedere multiplele dosare în care a figurat și figurează atât el, cât și politicienii și partidele pe care le controlează. Pe lângă apărătorii de serviciu, precum Aureliu Colenco, Denis Calaida și Iulian Balan, Șor a cooptat în echipa sa avocați cu trecut în Procuratură:

  • Sergiu Moraru, fost procuror Anticorupție, acesta asigură apărarea Marinei Tauber, cercetată penal în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari, dar și în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat. Săptămâna trecută, Moraru a provocat amânarea ședinței programate în dosarul lui Tauber, pe motiv că ar fi solidar cu colegii intrați în grevă. Sergiu Moraru este și avocatul bașkanului lui Șor, Evghenia Guțul.
  • Lilian Rudei, și el fost procuror Anticorupție, este avocatul Violetei Ivanov, fost deputat comunist care a aderat la Partidul Șor (cercetată penal pentru fapte de corupție), dar și al Irinei Lozovan, membrul Partidului ”Renaștere” care a fugit în regiunea transnistreană cu puțin timp înainte să fie condamnată la șase ani de închisoare pentru finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor.
  • Vladimir Moșneaga, fost procuror PCCOCS, îl reprezintă în judecată pe fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, în dosarele penale privind frauda bancară și ”Metalferos”. Interesant e că, în perioada în care activa la PCCOCS, Moșneaga a gestionat dosarul ”Energokapital” privind o schemă frauduloasă de achiziție a energiei electrice de la MGRES Cuciurgan, în care figura același Andronachi. Atunci, procurorul a renunțat la acuzații, iar dosarul a fost clasat.
  • Concubina lui Moșneaga, Natalia Bayram, membră a Biroului de Avocatură al acestuia, ”VNV-Defence”, reprezintă interesele bașkanului lui Șor, Evghenia Guțul. În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Natalia Bayram a candidat pe listele Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

Cui, totuși, îi convine greva avocaților?

Deși protestul avocaților din Republica Moldova este prezentat ca o manifestare legitimă de nemulțumire față de modificările aduse Legii avocaturii, analiza detaliată a principalilor săi promotori dezvăluie un tablou mult mai complex și îngrijorător. Mai mulți lideri vocali ai grevei, cum ar fi Igor Hlopețchi, Alexandru Grosu, Nicolae Bojenco și alți foști procurori, sunt conectați direct sau indirect cu gruparea criminală a lui Ilan Șor, fiind implicați în dosare controversate, scheme dubioase sau având antecedente în sfera penală.

Astfel, apare suspiciunea că acest protest, în esență democratic, este deturnat și instrumentalizat în interesul unor rețele obscure, care nu au nimic în comun cu valorile reale ale statului de drept. În loc să lupte pentru o justiție mai echitabilă, unii dintre cei mai vizibili actori ai grevei par mai degrabă preocupați de protejarea unor interese personale sau de grup, ascunse sub mantia libertății profesionale.

Această infiltrare a breslei avocaților de către persoane cu legături în zona criminală și politică pro-rusă subminează credibilitatea protestului și ridică întrebări serioase despre cine sunt, cu adevărat, beneficiarii acestor mișcări. Într-un moment crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova, astfel de acțiuni riscă să saboteze eforturile de reformă, să destabilizeze statul de drept și să ofere muniție forțelor interesate în păstrarea unui sistem corupt și vulnerabil.

Sursa: deschide.md

Share.
Exit mobile version