Umilită de mai multe ori de Ucraina pe mare, Rusia anunță că-și schimbă și comandantul flotei de la Marea Neagră

0 75

Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat, marţi, ministerul rus al apărării, în timp ce Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului numeric al armatei invadatoare.

Aceeaşi sursă a confirmat, de asemenea, numirea prin decret prezidenţial a amiralului Aleksandr Moiseev în funcţia de comandant al flotei ruse, înlocuindu-l pe Nikolai Evmenov, aflat în funcţie din mai 2019. Moiseev a fost deja văzut în noul său rol la o ceremonie care a avut loc la mijlocul lunii martie în portul nord-vestic Kronstadt. Într-o conferinţă telefonică cu Statul Major General al Forţelor Armate, ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat „numirea vice-amiralului Serghei Pinciuk în funcţia de comandant al Flotei la Marea Neagră”, au precizat, marţi, reprezentanții săi de presă într-un comunicat. Conform biografiei sale publicate pe site-ul ministerului, Pinciuk s-a născut în 1971 în Sevastopol, în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia. În 2011, el a fost promovat comandant al bazei navale Novorossiisk din Marea Neagră, înainte de a i se preda frâiele flotei de la Marea Caspică în 2016.

Această schimbare în conducerea flotei ruse de la Marea Neagră vine după o serie de succese pentru Ucraina în zonă, realizate cu ajutorul dronelor şi al rachetelor maritime, care au forţat navele ruseşti să se retragă. Aceste atacuri i-au permis Ucrainei să scufunde sau să avarieze multe nave ruseşti şi să redeschidă un coridor maritim pentru a-şi exporta cerealele. Printre succesele lor de la începutul conflictului, forţele ucrainene au bombardat cartierul general al flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol în septembrie 2023, la mai bine de un an după ce au scufundat Moskva, nava amiral a flotei ruse, în primăvara anului 2022.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata