Un aliat-cheie al președintelui Rusiei a fost condamnat la Londra pentru încălcarea sancțiunilor, după ce a primit un pașaport britanic, deși avea activele înghețate. Dmitrii Ovsiannikov a fost prima persoană urmărită penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Acestea au fost impuse atunci când Vladimir Putin l-a numit guvernator al orașului de importanță strategică Sevastopol, după anexarea Crimeii.
Ovsiannikov a primit un pașaport britanic și și-a început o nouă viață la Londra în 2023, în ciuda sancțiunilor. Capacitatea unei personalități atât de importante de a obține un pașaport britanic va ridica semne de întrebare cu privire la controalele asupra celor aproape 5.000 de persoane vizate de sancțiuni, relatează The Times.
Miercuri, el a fost condamnat la Curtea Coroanei Southwark pentru șase capete de acuzare de încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei. „Dl Ovsiannikov a crezut că se poate ascunde de sancțiunile noastre. [Verdictul] dovedește contrariul. Ne-am angajat cu hotărâre să sporim presiunea asupra lui Putin, a acoliților săi și a tuturor celor care sprijină războiul său barbar din Ucraina.” a declarat Stephen Doughty, ministrul adjunct de externe pentru sancțiuni.
Ovsiannikov, în vârstă de 48 de ani, a fost ministru adjunct al comerțului în guvernul Rusiei înainte de a ocupa funcția de guvernator al Sevastopolului între 2016 și 2019. Relatările din mass-media de stat l-au fotografiat în mod repetat pe Ovsiannikov informându-l pe Putin și participând împreună la evenimente oficiale.
În calitate de guvernator, el l-a invitat pe Roger Waters să concerteze la Sevastapol după ce cântărețul Pink Floyd ar fi apărat „reunificarea” Crimeei cu Rusia. El i-a scris lui Waters: „Suntem convinși că o astfel de campanie a Dumneavoastră împreună cu colegii dvs. muzicieni de renume mondial va deveni un mare eveniment și va juca un rol eficient în lupta pentru pace în lume”.
Ovsiannikov a fost eliberat din funcția de guvernator pe fondul unor relatări de fraudă masivă în contractele de construcții și a funcționării unui nou sistem de taxe pentru parcările auto.
El a fost numit din nou ministru adjunct, dar a fost demis și expulzat din partidul de guvernământ Rusia Unită în aprilie 2020, după ce a fost surprins abuzând funcționarii de securitate aeroportuară atunci când i s-a interzis să intre într-un aeroport în timpul blocării Covid.
Origini britanice
Ovsiannikov a aranjat ca fiica sa cea mare să meargă la Royal Russell School din Croydon, în sudul Londrei, unde taxele de internat sunt de 52 000 de lire sterline pe an.
El a fost inițial supus sancțiunilor UE în 2017, dar după Brexit a fost acoperit de restricții britanice separate. Ovsiannikov s-ar fi mutat în Cipru și apoi în Turcia, unde a solicitat un pașaport britanic în august 2022. El era eligibil deoarece tatăl său, Wlodzimierz Owsjanikow, s-a născut în Bradford, West Yorkshire, în iulie 1950. Documentele oficiale arată că străbunicul său, Dimitir Owsjanikow, a fost un „țesător de pânză” într-o zonă renumită pentru fabricile sale de țesături.
Ovsiannikov folosește versiunea rusă a numelui de familie, în timp ce fratele său, Alexei, continuă să folosească originalul, care este mai frecvent în Polonia.
Cererea de pașaport a fost depusă cu două luni înainte ca o instanță să decidă că sancțiunile UE ar trebui să fie eliminate, a declarat Southwark Crown Court. Noul pașaport a sosit în ianuarie 2023, cu cinci zile înainte de ridicarea sancțiunilor UE, dar în timp ce restricțiile din Regatul Unit erau încă în vigoare.
În timp ce se afla în Turcia, acesta negocia cumpărarea unui iaht în valoare de 200.000 de lire sterline, iar discuția a continuat după ce a ajuns la Londra, a declarat instanța.
La câteva zile după ce s-a mutat la Londra, acesta a scris Ministerului Afacerilor Externe, susținând că sancțiunile sale britanice ar trebui să fie ridicate, deoarece a părăsit în mod voluntar toate funcțiile deținute în guvernul rus. De asemenea, el a solicitat un permis de conducere.
Atunci când The Times a dezvăluit detaliile acuzației sale, ambasada Rusiei la Londra a solicitat oficial „o notificare privind motivele și circumstanțele arestării”.
Soția achitată, fratele condamnat
Ovsiannikov a fost condamnat pentru patru acuzații de sancțiuni pentru că a primit un total de 76.000 de lire sterline în contul său bancar de la soția sa. El a fost condamnat pentru alte două acuzații pentru că a folosit bani de la fratele său pentru a cumpăra și asigura un Mercedes în valoare de 54.500 de lire sterline.
De asemenea, a fost găsit vinovat de două infracțiuni la legea privind produsul infracțiunii pentru deținerea banilor și cheltuirea a 1.514,77 lire sterline.
Ovsiannikov nu a depus mărturie, însă instanța a fost informată că acesta susține că nu a fost avertizat de guvern că se află sub sancțiuni și că a fost notificat prima dată de o bancă atunci când aceasta i-a închis contul nou deschis.
Soția sa, Ekaterina Ovsiannikova, în vârstă de 47 de ani, economistă, a declarat în fața instanței că era bogată în mod independent. Ea a transferat 800.000 de lire sterline din Rusia într-un nou cont bancar britanic pentru a începe noua lor viață la Londra și i-a dat soțului ei 76.000 de lire sterline, deoarece dorea ca acesta să se simtă „independent”. Ea a fost achitată de toate acuzațiile.
Fratele său, Alexei Owsjanikow, în vârstă de 47 de ani, a fost descris de procuratură drept un „om internațional misterios” care călătorea mult în străinătate. El i-a dat fiicei mai mari a fratelui său 1,7 milioane de lire sterline pentru a cumpăra o casă în care locuiau cu toții în Clapham, în sudul Londrei.
Owsjanikow a fost găsit vinovat de încălcarea sancțiunilor prin plata unor taxe de 41.000 de lire sterline pentru cei doi copii mai mici ai fratelui său la Royal Russell School. El a fost exonerat de acuzațiile referitoare la mașina Mercedes și la faptul că a permis ca fratele său să utilizeze cardul său bancar pentru cumpărături.