Astăzi, 9 august se împlinește un an de la alegerile prezidențiale din Belarus, câștigate clar – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka. Alegerile, contestate de opoziție, de o mare parte a populației și de comunitatea internațională, au provocat anul trecut cel mai mare val de proteste pro-democrației din istoria post-sovietică a statului. Și o reacție dură a autorităților, care la rândul său a determinat Uniunea Europeană și Statele Unite să impună sancțiuni împotriva regimului Lukașenka.

La Varșovia, sute de oameni au organizat un marș de solidaritate cu opoziția din Belarus, supusă unui regim dur de represiuni de un an de zile. Mulți belaruși, care trăiesc în exil în Polonia, s-au alăturat demonstrației.

 

De asemenea, la Kiev, a avut loc o demonstrație în ajunul aniversării contestatelor alegeri prezidențiale. Manifestanții și-au exprimat solidaritatea cu cei care luptă pentru libertate în Belarus, totodată au comemora moartea activistului bielorus Vital Șișov, care a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev pe 2 august. august 2.

 

Liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care trăiește și ea în exil în Lituania, a postat pe Twitter un videoclip cu marșul de la Kiev, spunând că Belarusul a făcut o alegere în urmă cu un an „și continuăm să o apărăm”.

Opoziția din Belarus consideră că Tihanovskaia a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut, și cere organizarea de noi alegeri sub control internațional.

SERGEI GAPON / AFP

Sergei GAPON / AFP