Un avocat rus, care a apărat organizațiile opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, a fugit din țară, de teama răzbunării Kremlinului. Din Georgia, fosta republică sovietică sud-caucaziană unde s-a refugiat și unde are rude, Ivan Pavlov, în vârstă de 50 de ani, a explicat că pentru el devenise imposibil să lucreze în Rusia, după ce fusese urmărit judiciar și privat de dreptul de a utiliza orice mijloc de comunicare, inclusiv Internet sau telefon.

În primăvară, Pavlov și echipa sa de avocați încercaseră să apere organizațiile create de Navalnîi, pe care justiția subordonată puterii le calificase drept extremiste. Imediat după aceea, el a fost inculpat pentru pretinsa divulgare a unor informații legate de dosarul de înaltă trădare intentat fostului jurnalist Ivan Safronov, care, în momentul arestării, lucra pentru agenția spațială rusă. În iulie, echipa de avocați a lui Pavlov, intitulată Komanda 29 și specializată în dosare de spionaj și trădare, s-a autodizolvat pentru a preveni represaliile regimului condus de președintele Vladimir Putin.

Membrii echipei vor continua să-și apere doar individual clienții – au precizat ei într-un comunicat, preluat de mass-media. Site-ul de internet al Komanda 29 a fost blocat de autorități, la cererea Parchetului, care-i acuză pe avocați că s-au asociat cu o organizație cehă, Spolecnost Svobody Informace, plasată pe lista entităților indezirabile în Rusia.

Inamic declarat al Kremlinului, Navalnîi a fost deja condamnat, în 2 februarie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru că ar fi încălcat un ordin de control judiciar din 2014, pentru un dosar de delapidare pe care-l consideră fabricat politic. El acuză autorităţile că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit, vara trecută, unei tentative de otrăvire, pentru care îi face responsabili pe Putin și serviciul special al acestuia, FSB, fostul KGB. Arestarea lui Navalnîi, în 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, după cinci luni de convalescenţă, a dus la manifestaţii de protest, reprimate cu brutalitate în toată ţara și soldate cu mii de arestări.

Sursa: https://www.veridica.ro