Un birou internațional de anchetă privind invazia rusă s-a deschis la Haga

0 55

Un birou internaţional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina s-a deschis luni la Haga, aceasta fiind prima etapă către eventuala creare a unui tribunal menit să îi judece pe liderii ruşi, transmite AFP.

Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a infracţiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA) reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană şi SUA şi de la Curtea Penală Internaţională (CPI), scrie Agerpres.

Această formă a procuraturii are misiunea de a strânge probe şi de a ancheta. Ea este considerată ca o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialităţi ruse pentru declanşarea războiului din Ucraina.

Cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, CPI neavând competenţe pentru judecarea crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii comise în Ucraina.

În luna martie CPI, ce are sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni.

Ucraina a exercitat constant presiuni pentru crearea unui tribunal special după descoperirea a sute de cadavre în urma retragerii, în aprilie 2022, a trupelor ruse din oraşul ucrainean Bucea, situat în apropiere de Kiev.

Sprijinul internaţional pentru acest demers a sporit, iar în luna februarie Comisia Europeană a anunţat crearea ICPA. Bruxellesul a declarat că acest centru are drept „ultim obiectiv aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru invadarea” Ucrainei.

Chestiunea complexă a funcţionării unui astfel de tribunal rămâne în suspensie. Ucraina este favorabilă obţinerii unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU, dar mai mulţi susţinători occidentali ai Kievului se tem că această iniţiativă nu dispune de sprijin internaţional şi pledează pentru un tribunal hibrid compus din judecători ucraineni şi de alte naţionalităţi.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata