La începutul pandemiei, revista medicală britanică The Lancet a primit lucrări științifice care indicau posibilitatea ca coronavirusul să fie transmis de la o persoană la alta, dar nu le-a publicat imediat, relatează The Daily Mail, citând dintr-o carte a cercetătorului medical, directorul Trustului Wellcome, Jeremy Farrar.

Farrar a spus că oamenii de știință chinezi au subliniat pentru prima dată pericolul noului virus la sfârșitul anului 2019. La 14 ianuarie 2020, a fost publicat un mesaj intern de la un oficial chinez că coronavirusul ar putea fi transmis de la o persoană la alta. Două zile mai târziu, profesorul olandez Tis Kuiken a trimis un studiu revistei la The Lancet, dar editorii the Lancet nu l-au publicat.

În plus, jurnalul nu a raportat că purtătorii asimptomatici ar putea răspândi virusul, a afirmat Farrar.

Cercetătorul consideră că redacția a făcut acest lucru din cauza presiunii autorităților chineze, care nu au dorit să răspândească informații despre coronavirus. Articolul a fost publicat în cele din urmă la o săptămână după ce a trecut de evaluarea dar potrivit lui Farrar, acest lucru ar fi putut fi făcut mai repede.

„Dacă apare o nouă boală contagioasă care se poate răspândi asimptomatic între oameni, lumea trebuie să știe imediat despre ea. Viteza este probabil cel mai important lucru în timpul epidemiilor”, a afirmat el.

Dacă The Lancet ar fi acționat mai rapid, ar fi putut salva milioane de vieți, scrie The Daily Mail, citând rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Southampton din Anglia. Acesta a arătat că, dacă autoritățile chineze ar fi impus o blocare în Wuhan cu o săptămână mai devreme, ar fi împiedicat răspândirea virusului și ar fi redus numărul de cazuri cu două treimi.

Coronavirusul care cauzează boala covid-19 a început să se răspândească în China și apoi în întreaga lume la sfârșitul anului 2019. Inițial, s-a crezut că primele cazuri de infecție au fost detectate în decembrie 2019, dar mai târziu ziarul The South China Morning Post a raportat că primul caz al virusului la om a fost înregistrat pe 17 noiembrie 2019 într-un rezident de 55 de ani din provincia Hubei. Potrivit The Wall Street Journal, chiar înainte de primele rapoarte despre noul virus, în noiembrie 2019, trei oameni de știință de la Institutul chinez de virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit și au fost spitalizați cu simptome similare cu COVID-19.