Un contract de 1,7 milioane de dolari, dezvăluit de presa britanică, dovedește înțelegerea dintre Iran și Rusia privind livrarea de muniție

0 77

Un contract de armament semnat în toamna anului trecut între Moscova și Teheran arată o serie livrări de muniție iraniană către Rusia, relatează luni, 5 iunie, Sky News, citând o sursă informată din domeniul securității, potrivit The Moscow Times.

Dacă se confirmă ca fiind autentic, atunci contractul oferă dovezi directe în sprijinul acuzațiilor occidentale potrivit cărora Iranul a furnizat muniție Rusiei în contextul ofensivei împotriva Ucrainei. Teheranul a negat în mod repetat că a vândut, după ce a început războiul din Ucraina, arme și muniții Moscovei.

Documentul de 16 pagini, datat 14 septembrie 2022 și redactat în limba engleză, enumeră 1.000 de obuze explozive de 122 mm, de 125 mm și de 155 mm, în valoare totală de 1.013.100 de dolari. O anexă separată la contract, redactată în limba rusă, enumeră 72.000 de obuze de același calibru, fără a preciza costul acestora.

Un alt contract de cinci pagini include tancuri T-72 și țevi de artilerie Howitzer în valoare de 740.000 de dolari, conform Sky News. Părțile implicate în această afacere sunt compania militară de stat de import-export Rosoboronexport din Rusia și Ministerul Apărării și Logisticii din Iran.

Sursa citată de radiodifuzorul britanic afirmă că Moscova și Teheranul au semnat „o serie de contracte conexe și secțiuni suplimentare” undeva în aceeași perioadă de timp. „Momentul se potrivește cu perioada în care am început să vedem anumite transferuri”, a declarat, pentru Sky News, Jack Watling, un expert de la Royal United Services Institute, specializat pe chestiunile legate de Iran și care a acoperit și războiul din Ucraina.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata