Un expert german dezvăluie drama poporului rus ascunsă de Putin

0 210

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum mai bine de 500 de zile a dus la un conflict sângeros, cu un număr mare de pierderi de vieți omenești de ambele părți. Acum, un expert german și două surse independente au dezvăluit drama prin care trece poporul rus și care este ascunsă de Putin. Analiza arată că în războiul din Ucraina au murit 50.000 de militari ruși, cu mult peste cifra de 6.000 recunoscută de Moscova.

Aceste date arată adevărul despre pierderile reale ale armatei Rusiei în războiul din Ucraina, ele fiind analizate de către un cercetător de la Universitatea Tubingen din Germani și două instituții media ruse independente, Mediazone și Meduza, potrivit Times of Israel.

Experții au folosit datele guvernului rus pentru a arunca o lumină asupra unuia dintre cele mai adânci secrete ale Moscovei – adevăratul cost uman al invaziei sale în Ucraina.

Pentru a face acest lucru, ei s-au bazat pe un concept statistic popularizat în timpul pandemiei de COVID-19, numit exces de mortalitate. Bazându-se pe înregistrările de moștenire și pe datele oficiale despre mortalitate, ei au estimat cât de mulți bărbați sub 50 de ani au murit între februarie 2022 și mai 2023.

Nici Moscova, nici Kievul nu oferă date în timp real despre pierderile militare și fiecare se străduiește să amplifice pierderile celeilalte părți. Rusia a recunoscut public moartea a puțin peste 6.000 de soldați. Informațiile despre pierderile militare au fost reprimate în mass-media rusă, spun activiștii și jurnaliștii independenți. Documentarea morților a devenit un act de sfidare, iar cei care fac acest lucru se confruntă cu hărțuirea și potențiale acuzații penale.

În ciuda acestor provocări, Mediazona și Serviciul rusesc al BBC, lucrând cu o rețea de voluntari, au folosit postări pe rețelele de socializare și fotografii ale cimitirelor din Rusia pentru a construi o bază de date cu decesele de război confirmate. Până la 7 iulie, aceștia identificaseră 27.423 de soldați ruși morți.

„Aceștia sunt doar soldați pe care îi cunoaștem pe nume, iar decesele lor în fiecare caz sunt verificate de mai multe surse”, a spus Dmitry Treshchanin, editor la Mediazona, care a ajutat la supravegherea anchetei. „Estimarea pe care am făcut-o cu Meduza ne permite să vedem decesele „ascunse”, decesele pe care guvernul rus încearcă să le ascundă atât de obsesiv și fără succes.”

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata