Un fost președinte al Poloniei explică de ce Ucraina nu a aderat și nu poate adera la UE și NATO

0 170

Ucraina ar fi trebuit să folosească momentele istorice pentru a adera la Uniunea Europeană și la NATO, așa cum a făcut Polonia în 1999 și 2004. Această strategie a fost anunțată de către fostul președinte polonez Alexander Kwasniewski. În timpul conducerii, Polonia a devenit membru al UE și al Alianței Nord-Atlantice.

În același timp, el a explicat că nu se pot compara căile Varșoviei și Kievului, deoarece condițiile istorice pentru aderare sunt diferite.

„Nu poți compara Polonia cu Ucraina, deoarece situația ucrainenilor este diferită. Polonia nu a fost niciodată o republică sovietică, economia s-a dezvoltat diferit, legăturile cu Occidentul au fost mai puternice decât ale Ucrainei. Istoria Uniunii Sovietice și influența puternică a Rusiei asupra a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina este, de asemenea, o problemă pentru procesele de aderare la NATO și UE”, spune el.

De asemenea, potrivit lui Kwasniewski, integrarea europeană a Ucrainei este împiedicată de faptul că Ucraina nu a efectuat încă reforme, iar economia sa nu a început să crească.

Recent, președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a declarat că Ucraina va avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a deveni membru al UE.

Olga Stefanishina, vicepremier pentru integrare europeană și euro-atlantică, a văzut în declarația președintelui Estoniei cu aproximativ 20 de ani înainte de aderarea Ucrainei la UE „un semnal al refuzului UE de a se extinde”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata