Un magnat rus al oțelului a fost arestat: ce s-a întâmplat cu uzinele sale

0 186

Trei uzine metalurgice au fost naționalizate în Federația Rusă, sau mai exact trecute în totalite în producția de război a regimului Putin, odată cu arestarea omului de afaceri Iurii Antipov și a soției acestuia.

Arestarea lui Iurii Antipov a fost anunțată luni, la zece zile de la vizita lui Vladimir Putin în fieful afacerilor sale, orașul Celeabinsk.

Odată ajuns în Celeabinsk, Putin l-a criticat pe Antipov fără a-l menționa pe nume pe motiv că încalcă normele de mediu și i-a dat ordin guvernatorului Aleksei Teksler să mute în afara orașului „producția periculoasă” de la Combinatul Electrometalurgic din localitate.

Ordinul lui Putin a survenit la doar 11 zile după ce Procuratura Generală a solicitat Curții de Arbitraj Sverdlovsk să transfere uzinele lui Iurii Antipov în posesia statului rus. Motivul: privatizări ilegale desfășurate în perioada 1993-1999. Mai exact, Antipov este acuzat că a intrat în posesia Combinatului Eletrometalurgic din Celeabinsk în baza unor aprobări obținute de la autoritățile locale, dar nu de la guvern, așa cum cere legea.

În pofida acestor manevre de privatizare tipice Federației Ruse, magnatul din Celeabinsk a fost lăsat să-și vadă de treabă de la instalarea lui Putin la putere, în august 1999. Ba mai mult, și-a extins afacerile, preluând între timp uzinele de feroaliaje din orașele Novokuznețk (regiunea Kemerovo) și Serov (regiunea Sverdlovsk).

Kremlinul consideră uzinele lui Antipov esențiale pentru mașinăria sa de război

În instanță, Procuratura Generală l-a informat pe judecător că uzinele lui Antipov produc 90 la sută din feroaliajul Rusiei și sunt „de importanță strategică pentru asigurarea securității și apărării” în contextul invaziei din Ucraina.

Apoi Procuratura Generală l-a acuzat pe magnat că a intrat „sub controlul unor rezidenți din țări neprietenoase” prin transferul unor active ale holdingului Etalon, care reunește cele trei uzine.

Conform procurorilor, activele au fost transferate în străinătate cu scopul de a „submina interesele naționale, de apărare și de securitate” ale Federației Ruse.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata