Un nou atac cu dronă asupra centralei nucleare Zaporojie, confirmat de AIEA

0 89

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost marți din nou atacată cu o dronă, a anunțat pe Telegram conducerea instalată de Rusia la această centrală, atac confirmat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia situația acolo este în continuare „extrem de gravă”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit mesajului conducerii centralei, o dronă a lovit sala de teste pentru reactoare a centralei, fără a provoca pagube.

Rusia acuză armata ucraineană pentru acest atac, al treilea efectuat cu drone asupra centralei Zaporojie în ultimele zile, potrivit Moscovei. De partea sa, Ucraina neagă orice implicare și acuză la rândul său Rusia, despre care mai afirmă că a transformat centrala „într-o bază militară”.

Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a postat pe rețeaua socială X un mesaj în care afirmă că a fost informată despre acest atac și că „explozia raportată corespunde observațiilor echipei AIEA” care se află la fața locului. „Nu există o amenințare directă pentru securitatea centralei de data aceasta, dar ultimul incident subliniază din nou situația extrem de gravă”, afirmă directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Anterior, AIEA a confirmat duminică un atac „îndrăzneț” cu drone asupra centralei. Atacul s-a soldat cu trei răniți, potrivit companiei ruse de stat care gestionează sectorul nuclear civil, Rosatom.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona orașului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului. Centrala funcționează cu personal ucrainean și AIEA are permanent o echipă de experți la fața locului. Cinci din cele șase reactoare ale centralei sunt în prezent în stare de „oprire la rece”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata