Un reputat jurnalist german riscă să fie dat în judecată după ce a luat bani de la Putin prin intermediul unui oligarh

0 97

Televiziunea publică germană a anunțat marți seară că intenționează să-l dea în judecată pe jurnalistul Hubert Seipel pentru faptul că a „indus în eroare în mod deliberat” atât angajatorul, cât și publicul, având în vedere banii încasați de acesta din partea Kremlinului prin intermediul unui oligarh apropiat lui Vladimir Putin.

Hubert Seipel, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști germani și un pretins expert în probleme rusești, a primit cel puțin 600.000 de euro din partea unor companii legate de un oligarh apropiat lui Vladimir Putin.

Conform unor informații citate de „The Guardian” dintr-un set de documente intitulat „Cyprus Confidential”, Hubert Seipel, 73 de ani, ar fi primit acești bani în tranșe pentru două cărți: una despre ascensiunea lui Putin la putere și alta despre nevoia de care ar avea Europa de Rusia. Cele două cărți sunt percepute ca fiind favorabile Rusiei și liderului de la Kremlin.

Aleksei Mordașov, oligarhul rus responsabil de plăți, a refuzat să comenteze în legătură cu banii virați lui Seipel. În schimb, jurnalistul german a recunoscut că a primit bani din conturi ale lui Mordașov, un magnat al oțelului care a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie în urma invaziei ruse din Ucraina.

Seipel nu a confirmat suma primită de la Mordașov, dar a recunoscut că oligarhul rus i-a oferit „sprijin exclusiv pentru proiectele sale de cărți”. Totodată, contestă că ar fi „un anumit tip de agent secret jurnalistic” cu o poziție pro-Kremlin și anti-SUA.

Presa germană respinge justificările lui Seipel, Frankfurter Allgemeine Zeitung catalogându-l încă din 2016 drept „prietenul lui Putin”, iar Süddeutsche Zeitung acuzându-l că ar fi „un reprezentant legal al lui Putin prin excluderea faptelor”.

Un „act de sponsorizare” semnat în 2018 pentru cea de-a doua carte între un manager al lui Mordașov și Seipel prin intermediul unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice prevede, pe lângă bani, asigurarea sprijinului logistic de-a lungul „cercetării” și promovarea cărții după publicarea ei.

Alte documente arată că Seipel a fost plătit în două tranșe, a doua având loc în prima jumătate a anului 2019 dintr-un cont de la banca rusească Sovcombank. Cea de-a doua carte, intitulată „Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia”, a fost publicată în 2021.

Citește maib mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata