Un socialist a decis în locul tuturor membrilor delegației Moldovei AP Euronest, deși nici nu le-a solicitat opinia

0 138

Deputatul PSRM, președinte al delegației parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară Euronest, Petru Burduja, a luat decizia de unul singur că țara noastră nu va vota proiectul Rezoluției cu referire la crearea unui impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE pe termen lung, privind Parteneriatul Estic și la recuperarea, reziliența și democratizarea în continuare în perioada post-COVID-19.

Potrivit deputatului PAS, Mihai Popșoi, la fel membru al delegației Moldovei la AP Euronest, Burduja nici nu s-a consultat cu ceilalți membri ai delegației, atunci când a decis să trimită o scrisoare, din numele tuturor membrilor delegației, precum că reprezentanții țării noastre nu vor vota pentru această rezoluție.

„Socialiștii scriu lucruri trăsnite. Domnului Petru Burduja nu-i este pe plac proiectul raportului Comitetului afaceri politice, drepturile omului și democrație al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest). Cu de la sine puteri, Burduja a decis, în numele întregii delegații, că noi nu vom participa la vot, deși membrii delegației nu s-au întrunit niciodată pentru a discuta așa ceva.  Când e vorba de drepturile omului și democrație, în special când este menționată Rusia sau Belarus, socialiștilor parcă le-ar da cu sare în ochi. Reacția lui Burduja este foarte ciudată pentru că Republica Moldova nu este pomenită deloc în textul raportului. Fiind disperați, socialiștii devin tot mai caraghioși în demersurile lor, făcându-ne țara de rușine”, scrie Popșoi.

Astfel, deputatul PAS afirmă că va participa la procedura de vot, indiferent de scrisoarea și decizia pe care a luat-o de unul singur Petru Burduja.

„Evident, eu voi participa la vot, iar scrisoarea lui Burduja nu are nicio valoare. Atât Consiliul Europei cât și Euronest înțeleg foarte bine situația de la noi. Toți știu cine sunt Socialiștii și ce hram poartă. Partenerii externi ai Republicii Moldova sunt și vor fi de partea poporului pentru că ei sunt bine informați, în pofida trăsnăilor scrise de socialiști”, notează Mihai Popșoi.

Un alt deputat PAS Dumitru Alaiba afirmă că  Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și i-a îngrădit libertatea de a-și exercita mandatul de ales al poporului.

”Această tentativă nu trebuie să treacă neobservată de procuratura generală. Este grav faptul că la indicația lui Burduja amendamentele remise de mine încă patru zile în urmă, nu au fost remise secretariatului EURONEST, conform procedurii. Delegația EURONEST nu este moșia privată a lui Burduja. El nu are nici un drept să îmi limiteze atribuțiile mele de deputat, lucru pe care l-a făcut. Teoretic, termenul de prescripție pentru asemenea fapte este cam de vreo cinci ani. Cinci ani de aici încolo el poate fi deranjat pentru o ilegalitate pe care nu era neapărat să o facă. Chiar dacă procuratura nu se va mișca azi, ea se va mișca ceva mai târziu”, scrie Alaiba.

În scrisoarea expediată copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, Burduja precizează că, decizia luată de acesta „reprezintă poziția oficială a Parlamentului Republicii Moldova, iar în cazul în care va apărea declarații și obiecții pe seama procedurii de vot sau a rezoluții din partea altor membri ai delegației țării noastre aceste poziții nu vor fi considerate drept oficiale”.

Sursa: realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata