Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia, în ciuda sancţiunilor
Ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a dat asigurări, după ce a avut o convorbire telefonică cu vicepremierul rus Aleksandr Novak, că Ungaria va continua să fie aprovizionată cu gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor internaționale, informează Agerpres. În cadrul discuției telefonice cei doi oficiali au discutat despre exporturile de gaz și petrol.
Peter Szijjarto a afirmat că vicepremierul rus i-a dat asigurări că, în pofida sancţiunilor internaţionale, partea rusă va fi capabilă să efectueze lucrări de mentenanţă la gazoductul Turkstream.„Astfel aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără perturbări”, a adăugat el într-un comunicat.
În conformitate cu un acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de declanşarea războiului cu Ucraina, Ungaria primea din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an în principal prin gazoductul Turkstream, care tranzitează Bulgaria şi Serbia. Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru lucrări de mentenanţă între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar al conductei, Bulgartransgaz. Szijjarto a reiterat în comunicatul său că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară.
Ungaria, care cumpără cea mai mare parte din energie din Rusia, intenţionează să-şi extindă centrala nucleară de la Paks, corporaţia rusă Rosatom urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare existente. Szijjarto a mai precizat că l-a informat pe vicepremierul rus Novak că Ungaria este în discuţii pentru a spori rolul companiei franceze Framatome în extinderea centralei de la Paks, în condiţiile în care guvernul german blochează livrarea de echipament de control pentru noile reactoare. Compania germană Siemens Energy are un contract pentru livrarea echipamentului de control împreună cu firma franceză Framatome.