Uniunea Europeană creşte sprijinul pentru societatea civilă din Belarus

0 200

UE va creşte sprijinul pentru societatea civilă din Belarus cu 30 de milioane de euro, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia la Bruxelles.

”Astăzi ne intensificăm sprijinul cu alte 30 de milioane de euro pentru tineri, mass-media independente, întreprinderi mici şi mijlocii din exil şi actorii culturali”, a anunţat von der Leyen pe Twitter.

Acest anunţ vine în completarea unui plan de sprijin adoptat deja în decembrie 2020 pentru a încuraja în special ”iniţiativele comunităţilor locale şi ale grupurilor de cetăţeni”. De asemenea, este prevăzut un program de burse pentru studenţii şi tinerii profesionişti afectaţi de criza politică, servicii de consiliere în afaceri şi de sprijin pentru iniţiative de sănătate publică.

Înainte de anunţul de duminică, ajutorul european pentru societatea civilă din Belarus era de peste 33 de milioane de euro din august 2020. ”Cetăţenii Belarusului au un drept legitim de a determina soarta ţării lor. UE este alături de ei (…) în lupta lor pentru libertate şi democraţie”, a subliniat Ursula von der Leyen, apreciind că lidera opoziţiei  din Belarus este ”o sursă de inspiraţie pentru noi toţi”.

Opozanta s-a întâlnit duminică şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata