Uniunea Europeană, divizată cu privire la noile sancţiuni economice împotriva Belarusului

0 55

Germania a cerut luni adoptarea unor sancţiuni împotriva operatorilor care ajută compania aeriană belarusă să transporte migranţi în drum spre Europa, dar această solicitare nu a întrunit unanimitatea în rândul statelor Uniunii Europene, relatează France Presse.

„Avem nevoie de sancţiuni împotriva companiilor aeriene care câştigă bani aducând refugiaţi în Germania sau în alte ţări europene”, a afirmat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE (CAE), găzduită de Luxemburg.

Ministrul german s-a referit în special la închirierea avioanelor în Irlanda de către compania naţională aeriană din Belarus, Belavia, pentru a-i permite să evite interdicţia de zbor în UE.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, nu şi-a ascuns rezervele faţă de această cerere, notează AFP.

„Suntem conştienţi de faptul că multe dintre închirierile de avioane se fac în Irlanda. Este o activitate foarte importantă aici”, a recunoscut el.

„Irlanda este cât se poate de deschisă posibilităţii de a creşte presiunea împotriva regimului din Belarus prin aplicarea de sancţiuni şi aceasta poate implica inexistenţa unor închirieri suplimentare sau viitoare de avioane pentru Belavia”, a declarat demnitarul irlandez.

Dar Coveney s-a opus anulării contractelor existente, „căci ele sunt o obligaţie legală”. „Este vorba aşadar de un domeniu dificil din punct de vedere juridic”, a explicat el.

Vezi articolul integral AICI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata