Va abandona Occidentul Ucraina? Două pericole din SUA și Europa pot destabiliza Kievul

0

Când Rusia a anexat Crimeea și a invadat estul Ucrainei în 2014, Kievul a avut mulți susținători. Franța, Germania, Regatul Unit și Statele Unite au căutat restabilirea suveranității ucrainene prin sancțiuni împotriva Rusiei și prin diplomație, dar au refuzat implicarea militară directă. Kievul trebuie să se pregătească pentru o posibilă schimbare a politicii în America și Europa, existând două pericole la orizont.

După invazia din 2022 a lui Putin, Ucraina a avut sprijinul financiar și militar al celor mai puternice țări din lume, în frunte cu Statele Unite și Marea Britanie, oferind Kievului un avantaj structural major, potrivit Foreign Affairs.

Cu toate acestea, sprijinul militar occidental vine cu propriile riscuri și provocări. Una este dependența extremă a Ucrainei de asistența militară și financiară occidentală. Armata Ucrainei s-a îndepărtat de infrastructura îmbătrânită și de doctrinele învechite care au definit-o în timpul erei post-sovietice, devenind foarte dependentă de echipamentele occidentale și de planificarea strategică. Între timp, Rusia poartă război economiei Ucrainei, care s-ar lupta să funcționeze fără ajutor internațional.

Angajamentul continuu al Vestului față de Ucraina nu poate fi garantat. Circumscripțiile politice din Europa și Statele Unite pun la îndoială sprijinul pe termen lung pentru Ucraina. Până acum, astfel de voci rămân în minoritate, dar se înmulțesc și devin mai puternice.

În Statele Unite, războiul din Ucraina a devenit cel mai recent punct de aprindere în lupta privind cât de mult ar trebui să le pese americanilor (și să cheltuiască pentru) sprijinirea partenerilor și aliaților de peste mări.

Optimismul din Europa cu privire la succesul Ucrainei a început să se clatine, ceea ce duce la neliniște cu privire la un război major, deschis pe pământ bătrânului continent.

Riscul principal pentru Ucraina este mai puțin o schimbare politică bruscă în Occident, decât desfacerea lentă a unei rețele țesute cu grijă de asistență externă. Dacă se va produce o schimbare bruscă, totuși, aceasta va începe în Statele Unite, unde direcția de bază a politicii externe a SUA va fi la vot în noiembrie 2024.

Având în vedere pericolul, chiar și o pierdere treptată a sprijinului ar reprezenta, ca să nu mai vorbim de o întrerupere bruscă, guvernul ucrainean ar trebui să-și diversifice activitățile în spectrul politic, adaptându-și apelurile de ajutor la perspectiva unui război prelungit. Între timp, liderii politici din Statele Unite și Europa ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a consolida asistența financiară și militară acordată Ucrainei în cicluri bugetare pe termen lung.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata