Vaccinul întrecerii pre-electorale: Dodon este gata să testeze primul vaccinul rusesc împotriva Covid-19

112

Președintele țării, Igor Dodon, aflat în prezent la un sanatoriu din Rusia, s-a declarat pregătit să devină „primul cetățean moldovean” care testează vaccinul rusesc împotriva coronavirusului. Șeful statului a anunțat acest lucru pe 21 august, în cadrul vlogului său, „Președintele răspunde”.

Potrivit lui, în următoarele săptămâni va fi posibilă testarea vaccinului rusesc pe cetățenii străini. „Sunt gata să fiu primul cetățean moldovean care a testează acest vaccin. De îndată ce va putea fi folosit pe cetățeni străini, voi veni aici sau vom găsi o altă cale de a testa acest vaccin„, a declarat Dodon, afirmând că intenționează să risipească scepticismul unor cetățeni moldoveni, inclusiv în cercurile oficiale. De fapt, se pare că președintele însuși este sceptic, deoarece a folosit sintagma: ”sunt gata să-mi risc sănătatea”.

După ce președintele Dodon a preluat controlul asupra luptei împotriva infecției COVID-19 din luna martie a acestui an, venind cu instrucțiuni, directive, regulamente, virusul în Moldova a început să se răspândească incontrolabil, iar incidența și mortalitatea au doborât toate recordurile regionale  și mondiale. Potrivit worldometers.info pentru 19 august, Moldova s-a clasat pe locul șapte în lume după cazurile de infectări cu COVID-19, la un milion de locuitori. În data de 19 august, au fost raportate 626 de cazuri noi. Astfel, Moldova a ocupat un loc de frunte în clasament, alături de țări din America Latină și Asia.

Vladislav Kulminsky, expert în analiza politică, a vorbit despre inițiativa lui Igor Dodon de a testa vaccinul rusesc împotriva coronavirusului. El spune că Dodon spera să oprească rapid răspândirea infecției și să-și mărească ratingul electoral dar a ieșit contrariul.

”După ce a eșuat în stoparea răspândirii infecției, președintele Dodon a decis să pună în aplicare un alt experiment dubios asupra cetățenilor Moldovei, pentru a-și ridica raitingul pe ultima sută de metri, înainte de alegeri. El le-a sugerat cetățenilor moldoveni să se vaccineze pentru a stopa infecția. Totul ar putea ieși însă mai rău decât în situația precedentă. Singurul lucru pe care îl poate face președintele Dodon pentru a ajuta Moldova să oprească creșterea necontrolată a Covid-19 este să se retragă complet din procesul de combatere a virusului, să nu agraveze situația și așa critică și să delege dezvoltarea și aplicarea măsurilor de rigoare oamenilor profesioniști din domeniu, care cu siguranță există în Moldova”, scrie Kulminsky.

Disinfo.md a scris în mod repetat despre controversele și contradicțiile privind vaccinul, care a fost înregistrat pe 11 august în Rusia. ”Fontanka” scrie că în documentele Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, depuse pentru înregistrarea medicamentului „Gam-Covid-Vak”, se raportează: vaccinul a trecut procedura de înregistrare a medicamentelor utilizate doar în situații de urgență. Proprietățile imunologice și siguranța medicamentului au fost studiate doar asupra a 38 de voluntari adulți sănătoși. Toți cei 38 de subiecți au avut 144 de reacții adverse, dintre care majoritatea a trecut fără consecințe. În special, au apărut inflamații, durere, hipertermia și mâncărimi la locul injecției, astenie, stare de rău, pirexie, febră, scăderea apetitului, dureri de cap, diaree, congestie nazală, dureri în gât, rinoree. În a 42-a zi a studiilor clinice, 31 dintre efectele adverse nu au trecut.

De asemenea, în documentele Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya se regăsesc și indicațiile de utilizare. S-a dovedit însă că nu toată lumea va putea folosi vaccinul – medicamentul are o gamă largă de contraindicații. Preparatul are o limită de vârstă de 18-60 de ani. Respectiv, vaccinul nu este indicat copiilor și pensionarilor. Administrarea medicamentului la femeile însărcinate și care alăptează este contraindicată, deoarece „eficacitatea și siguranța nu au fost studiate”. Nu au fost studiate nici interacțiunea vaccinului cu alte medicamente sau efectul asupra capacității de a conduce vehicule.

Medicamentul trebuie utilizat cu precauție în caz de boli cronice ale rinichilor și ficatului, diabet zaharat, boli grave ale sistemului hematopoietic, epilepsie, accidente vasculare cerebrale, boli ale sistemului cardiovascular, imunodeficiență, boli autoimune, reacții alergice, atopie, eczemă. Este contraindicat în caz de hipersensibilitate la orice componentă a vaccinului, cu antecedente de reacții alergice severe, boli acute și exacerbarea celor cronice. În caz de răceală sau boli infecțioase acute ale tractului gastro-intestinal, vaccinarea se efectuează după ce temperature corpului revine la normal.

Potrivit documentelor Centrului pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, încăperile unde va fi efectuată vaccinarea trebuie să fie echipate cu terapie anti-șoc. După administrarea vaccinului, pacientul trebuie monitorizat de un medeic timp de 30 de minute.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și