Victor Parlicov: Compania din Turcia a negat că va livra gaze la preț mai mic pentru Găgăuzia

0 80

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat, la o conferință de presă, că acel contract de achiziție a gazelor naturale la preț de 10 lei per metru cub pentru Găgăuzia, publicat de guvernatoarea autonomiei, Evghenia Guțul, este fals și că firma din Turcia a negat că l-a semnat.

Potrivit ministrului, compania din Turcia, Zen Solar Enerji Sanayi Ticaret Limited Sirketi, care s-ar fi angajat, conform contractului prezentat de bașcana Evghenia Guțul, să livreze gaze naturale ieftine pentru locuitorii din Găgăuzia, neagă că activează pe această piață.

„În contractul publicat de bașcan lipsesc datele de identificare a companiilor. În Turcia se operează cu ștampile, iar ștampila companiei turcești lipsește. Compania din Turcia a negat că a fost contactată și că ar fi semnat un asemenea contract”, a precizat ministrul Energiei.

Prețul la care ar urma să fie cumpărat gazul de la compania turcească ar fi de circa 160 de euro pentru o mie de metri cubi.

De asemenea, Victor Parlicov a menționat că doar transportul gazelor naturale din Turcia până la hotarele R. Moldova costă peste 100 de euro pentru o mie de metri cubi, dar la această cifră se adaugă și tarifele de transport și distribuție pe teritoriul R. Moldova. Potrivit ministrului, marja de profitabilitate a furnizorului indicată în contractul respectiv este de 5%, de două ori mai mare decât cea a companiei Moldovagaz.

Compania Gas and Electricity Trading Gmbh Natalia Frenkel care ar furniza, conform contractului, gaze naturale către firma turcească, nu activează pe această piață, mai spune ministrul.

„Doamna din Germania, care deține compania, administrează o cofetărie în Heidelberg și brusc a început să se ocupe de gaze. Compania din R. Moldova, Nordgaz Furnizare, care ar cumpăra gazele naturale de la firma din Turcia, nu a avut nicio activitate, deși au licență din 2020. Câteva zile în urmă, s-a schimbat administratorul acestei companii. Acel contract, publicat de doamna bașcan, nu poate fi executat. Sunt doar promisiuni înainte de alegeri”, a declarat Parlicov.

Ministrul Energiei a mai ținut să menționeze că s-au creat toate condițiile pentru liberalizarea pieței gazelor naturale, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie respectate anumite reguli. El a explicat că acei consumatori, care aleg un alt furnizor, aleg piața liberă, nu pot reveni la furnizorul de pe piața reglementată, adică Moldovagaz, mai devreme de un an.

Gazul ieftin promis de bașcană ar urma să ajungă în Găgăuzia, orașul Taraclia și raionul Orhei.

Victor Parlicov spune că asta ar însemna că fiecare locuitor din regiune trebuie să scrie o cerere la furnizor prin care să anunțe că renunță la servicii și vor să semneze contracte cu Nordgaz Furnizare, procedură care, la fel, durează mult, iar până acum nu a venit nicio solicitare în acest sens. Livrarea gazelor ieftine ar urma să înceapă în decembrie curent.

Bașcanul Găgăuziei, aleasă pe lista partidului radiat „Șor”, a anunțat că, pe 31 octombrie, a fost încheiat contractul de furnizare a 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale cu circa 160 de euro pentru o mie de metri cubi, preț care ar include și cheltuielile de transport.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata