VIDEO Moldova susține sancțiunile UE împotriva Rusiei. Grosu: „Trebuie să ajungem să oprim ostilitățile”

0 6.498

Republica Moldova susține sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) Rusiei, urmare a invaziei Federației Ruse în țara vecină, Ucraina, la 24 februarie. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune, Moldova 1.  

„Evident, noi o să fim solidari în continuare cu UE, pentru că menirea acestor sancțiuni este să descurajeze războiul. În prima etapă își propun să oprească ostilitățile, să ajungem la un moment să nu mai moară oamenii, ca după să se așeze la masa de discuții, să se ajungă la un consens. Trebuie să ajungem prin toate metodele diplomatice posibile să oprim ostilitățile”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

De menționat că, în urma recunoașterii de către Rusia a zonelor din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din regiunile Donețk și Lugansk la 21 februarie 2022 și în urma invadării neprovocate și nejustificate a Ucrainei la 24 februarie 2022, UE a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse, care cuprind măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri diplomatice. De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei.

Potrivit UE, sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitățile acesteia de a continua agresiunea. Pe de altă parte, sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

De la începutul invaziei în Ucraina, oficialii de la Chișinău au condamnat cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Lugansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. La rândul său, șefa statului, Maia Sandu a dat asigurări, în repetate rânduri, că Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 februarie, Federația Rusă a invadat Ucraina, provocând, astfel, un război la granița țării noastre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata