Vladimir Putin apără măsurile adoptate împotriva vocilor critice la adresa autorităților în timpul conflictului armat cu Ucraina

0 43

Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este implicată într-un conflict armat cu un vecin. Şi cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării„, a declarat președintele Putin în timpul unei conferinţe cu jurnaliştii ruşi, scrie Agerpres.

Trebuie să ţinem cont de faptul că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să respectăm anumite reguli”, a adăugat el.

Vladimir Putin i-a răspuns unui jurnalist al cotidianului Kommersant, care i-a cerut să comenteze arestarea recentă a unui politolog și a unei regizoare de teatru, Boris Kagarlițki și Evghenia Berkovici.

Aceşti oameni au fost arestaţi pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este normal?„, a întrebat jurnalistul, făcând comparație cu epurările efectuate în timpul lui Stalin începând cu 1937, scrie Agerpres.

Boris Kagarliţki, un important politolog din Federația Rusă, a fost acuzat săptămâna aceasta de apeluri publice la terorism și a fost plasat în arest preventiv la Sâktâvkar, în nordul extreme al Rusiei. Acesta și-a exprimat repetat în mod public opoziția față de ofensiva din Ucraina.

Evghenia Berkovici a fost arestă în mai sub acuzația că face apologia terorismului pentru o piesă de teatru pe care a pus-o în scenă în 2020 în care era prezentată povestea unor femei ruse recrutate folosind mediile online pentru a se căsători cu islamiști în Siria.

Vladimir Putin le-a declarat jurnaliștilor ruși că a auzit prima oară despre cei doi cu ocazia conferinței de presă și că nu știe dacă au făcut ceva sau le-a fost făcut ceva, adăugând că părerea lui este una generală pe subiect.

După adoptarea legilor care interzic opiniile critice, mai multe media rusești independente și-au suspendat activitatea sau au părăsit țara, iar numeroși opozanți au plecat în exil sau au fost încarcerați.

Autoritățile au aplicat mai multe mii de amenzi și mai multe pedepse cu închisoarea au fost aplicate unor activiști și intelectuali dar și a unor cetățeni obișnuiți.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata