Vor referendum până la sfârșitul anului! Șefii numiți de Putin la Zaporojie anunță inițierea aderării la Rusia

0 120

Până la sfârșitul lui 2022 în Zaporojie ar putea fi organizat un referendum pentru aderarea regiunii la Federația Rusă. Șefii numiți de Putin au declarat presei apropiate de Kremlin că localnicii își doresc acest lucru.

Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației militaro-civile din regiune, a punctat că scrutinul „este programat pentru acest an”. Conform lui, referendumul va fi considerat valabil dacă votează cel puțin 50% dintre cei înscriși pe liste, iar aderarea se va produce dacă minim 50% dintre votanți o susțin.

Rogov a mai spus, citat de TASS, că se lucrează pentru crearea mecanismelor dacă regiunile nu vor fi controlate deplin de ruși. „Acum sunt mai multe variante de organizare a referendumului, daca nu se eliberează întregul teritoriu al regiunii. Cred ca vom anunța o decizie în zilele următoare. Important este ca oamenii sa fie ascultați, capabili sa-si exprime opinia. Baza pentru organizarea unui referendum este securitatea, astfel încât să nu existe amenințări la adresa alegătorilor”,afirmă el.

Secretarul de presă a Kremlinului, Dmitrii Peskov, declara anterior că deocamdată nu este posibilă desfășurarea unui referendum la Herson și Zaporojie, deoarece pentru scrutin sunt necesare condiții de sigure. Anterior, oficialii numiți de Moscova la Herson spuneau că regiunea ar putea fi alipită la Rusia fără a fi organizat un proces electoral, după emiterea unui decret. Administrația lui Putin însă ezita să se expună, menționând doar că trebuie consultați juriștii și specialiștii în drept internațional.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata