Imediat după crearea blocului electoral PCRM-PSRM (BECS) și înregistrarea acestuia de către Comisia Electorală Centrală, Vladimir Voronin a preluat narațiunile promovate de Igor Dodon. Evident, că toată mașinăria de propagandă a PSRM a răspândit declarațiile lui Vladimir Voronin pe toate site-urile sale anonime, dar și pe cele care apoarțin deschis socialiștolor, cum ar fi cele ale televiziunilor NTV și Accent TV. 

Acestea sunt doar câteva titluri care sunt, practic, trase la indigo și au fost distrubuite prin toate canalele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova:

Voronin, despre Maia Sandu: Cred că a citit doar Constituția României

Vladimir Voronin: Pot să pariez că Maia Sandu nu a citit Constituția Republicii Moldova

Voronin, despre Maia Sandu: Cred că a citit doar Constituția României

Voronin, despre Maia Sandu: Cred că a citit doar Constituția României

Vladimir Voronin: Cu așa președinte ca Maia Sandu, țara riscă să-și piardă independența și suveranitatea

Voronin: Moldova este în pericol, vor să acapareze cernoziomurile noastre

Dacă până  nu demult era imposibilă identificarea cu exactitate a portalurilor anonime care şi-au făcut loc în mediul online din Moldova, acum putem afirma că sunt mai mult de zece. Nimeni nu este responsabil pentru conținutul publicat  acolo, însă  un lucru este cert: acestea sunt extrem de toxice fabricând cu regularitate ştiri false, îndreptate împotriva rivalilor politici ai lui Igor Dodon și a PSRM, iar acum și a blocului electoral format de PCRM și PSRM.

DISINFO a scris în repetate rânduri despre faptul că în lupta pentru voturi, Igor Dodon folosește nu doar mijloace de informare în masă care sunt controlate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), ci și site-uri anonime. Este un instrument ieftin și, în același timp, eficient pentru a ajunge la un public larg.  Cele mai multe dintre aceste site-uri sunt puțin cunoscute în mediul online. Însă acest lucru nu este o problemă pentru că serviciile de publicitate vin în ajutor,  de exemplu, Google Ads.

Am analizat anterior că acesta le permite site-urilor mai puțin cunoscute, să facă publicitate pe portaluri cu o audiență semnificativă. Aceste site-uri mai puțin cunoscute cumpără publicitate de la Google, iar ulterior bannerele lor sunt plasate pe alte site-uri. Presa anonimă creează aceste bannere, iar în consecință, utilizatorul făcând click, este redirecționat la sursa mai puțin accesată și pe care nu ar accesa-o deloc.

Multe dintre sursele media, la rubrica contacte, au indicate doar e-mail-uri. Nu se știe cine deține aceste instituții, dar este absolut clar că  lucrează pentru Igor Dodon, iar anterior l-au servit pe Vlad Plahotniuc. Portaluri și-au păstrat aceleaşi instrumentele și folosesc acum arsenalul de falsuri și manipulări împotriva rivalilor blocului electoral PCRM-PSRM (BECS). Astfel, tranziția presei de buzunar a lui Plahotniuc sub controlul PSRM a făcut posibilă fabricarea unui număr impunător de falsuri, îndreptate împotriva rivalilor politici ai lui Dodon.

Vedeţi listă completă a portalurilor online, anonime, care funcţionează în interesul lui Dodon:

 • today.md
 • telegraph.md
 • evenimentul.md
 • subiectulzilei.md
 • breakingnews.md
 • hotnews.md
 • politics.md
 • democracy.md
 • stiridinmoldova.md
 • moldova24.info
 • 24h.md
 • actualitati.md

În cei zece ani, de când Igor Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor, Vladimir Voronin l-a criticat dur de zeci de ori, l-a acuzat de lipsă de demnitate și a făcut haz pe seama lui. Nici Dodon nu a ezitat să-i arunce replici acide lui Voronin. Laitmotivul duelurilor verbale între cei doi au fost trădările.

”Uitați-vă pe rândul de sus! Ce e scris? Dodon Igor! Semnătura este? Este! Și mai departe – Vitiuc Vladimir. Semnătura este? Este! Violeta Ivanov, ”krasavița” în ”șube” noi în toată ziua. Iată așa! Iată-i, ei toți! Aceștia au semnat. Aceștia-s Iuda. Aceștia toți sunt Iuda”, spunea Voronin într-o emisiune la TVR.

Replica lui Dodon nu a întârziat.

”Vladimir Nicolevici, dar mata când ai scris cerere să pleci din funcția de președinte și i-ai dat țara lui Ghimpu, erai mare erou, da? Dar când ai vândut la ”puciok” deputații către Plahotniuc? Întâi pe Tkaciuk l-ai dat afară, pentru că lui Plahotniuc nu-i era convenabil ca Tkaciuk să fie lângă matale. Iar apoi i-ai vândut 14 deputați lui Plahotniuc ca să-și facă majoritate în ianuarie 2016. Erai mare erou? Acum o face pe marele erou și apărător și dai sfaturi? Atunci vă tremurau pantalonii și acum vă tremură pantalonii în fața lui Plahotniuc”, a declarat Dodon în vlogul său.

0 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *