Voronin s-a lansat în campanie cu declarații rasiste și xenofobe. A fost sesizat Consiliul pentru Prevenirea Discriminării

1 188

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, a pășit cu stângul în campania electorală. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a făcut declarații cu tentă rasistă  despre soldații NATO, menționându-i și pe jandarmii români în acest context. Liderul Partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) Vlad Bilețchi a depus o sesizare la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității. Și presa românească a reacționat imediat la declarațiile uluitoare ale fostului președinte al Republicii Moldova.

Liderul PCRM se arată încrezut de faptul că soldații NATO vor veni în țara noastră, iar moldovenii vor naște copii cu pielea întunecată în cazul în care partidele pro-europene vor câștiga alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Mai mult, Voronin spune că, în cazul în care moldovenii ar vota cu forțele proeuropene, după soldații NATO ar urma să vină și jandarmii români în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută, la TVC21.

„Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru Parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării? Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”, a declarat Voronin

Presa de peste Prut a reacționat imediat! iată câteva titluri:

  • gandul.ro:Vladimir Voronin, fost președinte comunist al Republicii Moldova, a avut o ieșire rasistă în timpul unei emisiuni televizate.”
  • alephnews.ro: „Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova, acuzat de rasism și xenofobie ” Vreți să vină soldații NATO și jandarmii români?”
  • www.hotnews.ro: „…în contextul apropierii alegerilor anticipate de pe 11 iulie, după ce președintele Maia Sandu a dizolvat parlamentul de la Chișinău. Voronin a avertizat cetățenii Republicii Moldova că, dacă vor vota pentru forțele proeuropene, li se vor naște copii de culoare.”
  • ziare.com:  „Derapaj rasist al fostului președinte basarabean, Vladimir Voronin”

Potrivit șefei departamentului anti discriminare din cadrul Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității, Carolina Bagrin, sesizarea a fost depusă luni, 17 mai de către liderul partidului AUR. Acesta a cerut ca afirmațiile lui Vladimir Voronin să fie declarate drept rasiste și xenofobe.

Voronin e primul pe lista electorală a blocului pe care l-au creat comuniștii și socialiștii. Blocul electoral al Partidului Comuniștilor și Partidului Socialiștilor a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală. Simbolul Blocului va avea steaua cu cinci colțuri și secera și ciocanul – simbol, care se va regăsi pe buletinul de vot.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Voronin, președintele PCRM, a fost primul care a lansat avalanșa de falsuri. A doua zi după înregistrarea la CEC a blocului, a […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata