Administrația președintelui american Joe Biden discută despre posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni economice împotriva Belarusului și a președintelui său Alexander Lukașenko, relatează The Wall Street Journal cu referire la participanții la întâlnirile care au avut loc la Washington. Cu câteva zile înainte, opoziționista belarusă Svetlana Tihanovskaya a cerut sporirea sancțiunilor în cursul unei vizite în Statele Unite.

Potrivit consilierului Svetlanei Tihanovskaya, Franak Vyachorka, Departamentul de Stat al SUA intenționează să impună sancțiuni împotriva industriilor de potasă și petrol din industria belarusă, deoarece acestea sunt strâns legate cu activitatea lui Lukașhenko și sunt importante pentru economia belarusă.

Interlocutorii publicării în administrația Biden au refuzat să discute calendarul și obiectivele posibilelor sancțiuni. „Nu vom anunța acțiuni concrete. Dar voi spune că vă puteți aștepta de la Statele Unite și partenerii noștri că vom continua să aducem regimul Lukașhenko  în fața justiției, inclusiv prin sancțiuni”, a declarat un înalt oficial pentru WSJ.

La sfârșitul lunii iunie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice împotriva Belarusului. Restricțiile au afectat exportul de produse petroliere, îngrășăminte de potasiu și industria tutunului. Băncii Europene de Investiții i s-a interzis să finanțeze proiecte de stat din Belarus. Înainte de aceasta, a  interzis intrarea a 78 de cetățeni belaruși implicați în încălcări ale drepturilor omului în republică.

Sursa: tvrain.ru