Washington Post despre Lukașenko: A sosit momentul să-i dăm un răspuns dur acestui dictator crud

0 151

Călătoriile aeriene, precum și tranzacțiile financiare sau traficul rutier, sunt supuse unor reguli complexe din motive de siguranță. Când liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukashenko, a ordonat unui avion de pasageri să se întoarcă duminică spre Minsk pentru a putea aresta la bord un jurnalist de opoziție, el a încălcat cu îndrăzneală aceste reguli.

„A sosit momentul să-i dăm un răspuns dur acestui dictator crud și rău”, scrie într-un editorial din Washington Post.

Guvernul Lukashenko a informat echipajul zborului Ryanair 4978 că o bombă ar fi fost instalată la bordul avionului. Acest lucru s-a întâmplat tocmai când linia a survolat Belarusul, îndreptându-se spre Lituania. După aceea, un avion de pasageri a interceptat un MiG-29 din Belarus, forțându-l să aterizeze, astfel încât jurnalistul de 26 de ani, Roman Protasevici, a fost arestat.

Protasevici este cofondatorul canalului NEXTA de pe platforma Telegram. Canalul a devenit principala sursă de știri despre protestele împotriva lui Lukashenko, care a trucat alegerile prezidențiale de anul trecut pentru a-și continua guvernarea. Afirmațiile false ale guvernului Lukashenko privind o bombă în avion încalcă Convenția de la Montreal din 1970 privind suprimarea atacurilor ilegale împotriva siguranței aviației civile. Belarus a ratificat acest document.

„O persoană comite o încălcare dacă comunică ilegal și deliberat informații, despre care știe în prealabil neadevărul, punând astfel în pericol siguranța aeronavei în timpul zborului”, se menționează în convenție.

Lukashenko a încălcat, de asemenea, condițiile Convenției de la Chicago, care a devenit baza transportului aerian internațional după cel de-al doilea război mondial. Se spune că „în cazul unei interceptări, viața oamenilor de la bord și siguranța aeronavei nu ar trebui amenințate”.

Lukașenko disprețuiește toate țările care mențin o ordine mondială bazată pe reguli. El provoacă direct Uniunea Europeană. La urma urmei, avionul Ryanair a operat un zbor între Grecia și Lituania, care au aderare la UE. Comportamentul său insultă și Statele Unite și alte țări care cred în democrație, statul de drept și libertatea de exprimare. Lukașenko și patronul său Vladimir Putin nu se preocupă de democrație și valorile sale fundamentale. Metodele lor împotriva oponenților includ răpirea, crima, otrăvirea și intimidarea. De multe ori recurg la toate acestea acasă și din ce în ce mai des în străinătate.

Luni, toate cele 27 de țări ale UE au acționat rapid și corect, izolând Belarusul. Au fost de acord să interzică companiilor aeriene să zboare peste teritoriul Belarus și, de asemenea, au interzis Belaviei să intre pe cerul european și pe aeroporturile europene. Administrația lui Joe Biden ar trebui să se gândească și la introducerea de noi sancțiuni împotriva celor care efectuează represiuni în Belarus. Restricțiile anterioare din SUA nu au schimbat în niciun fel comportamentul lui Lukashenko. Este timpul să găsești ceva care să te rănească grav.

Ar trebui consolidat sprijinul pentru canalele independente și jurnaliștii care aduc adevărul poporului din Belarus. În același timp, rețelele financiare și oligarhii care-l susțin pe Lukașenko trebuie suprimate.

În calitate de conducător, Lukashenko seamănă cu un șofer care circulă pe banda care vine cu un ostatic pe bancheta din spate. Protasevici a apărut într-un scurt videoclip de 29 de secunde postat pe un canal fidel guvernului. În acest videoclip, el a spus că se află în aceeași închisoare din Minsk, unde sunt ținuți mulți prizonieri politici. Comentariile sale sună de parcă ar fi fost forțat să le spună. Și sunt vizibile vânătăi pe frunte. Protasevici ar trebui eliberat, iar Occidentul ar trebui să răspundă banditismului lui Lukasenko.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata