Zelenski face apel la concentrarea pe victorie, în timp ce Occidentul încearcă să-şi respecte promisiunea privind F-16

0 53

Preşedintele Ucrainei a făcut apel la concentrarea pe victorie pe fondul dezbaterilor despre un impas pe front şi o presupusă oboseală a Occidentului, care a trimis mai multe sisteme de apărare antiaeriană Kievului şi avioane de luptă F-16 în România pentru a antrena piloţi ucraineni, relatează marţi EFE, citată de Agerpres.

„Cu toţii trebuie să ne gândim acum la apărarea ţării noastre.Trebuie să fim uniţi, să evităm să ne lăsăm distraşi şi divizaţi de dispute sau de alte priorităţi. Situaţia este acum la fel ca înainte: fără o victorie, nu va exista nici ţara. Victoria noastră este posibilă. Se va întâmpla dacă ne vom concentra cu toţii asupra ei”, a declarat Zelenski într-un discurs.

Apelul preşedintelui ucrainean are loc după controversa generată de afirmaţiile comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, potrivit căruia războiul a intrat în impas pe fronturile de est şi de sud, după mai mult de 600 de zile de conflict armat şi cinci luni de contraofensivă, iar revista Time a afirmat recent că există îndoieli cu privire la posibilitatea unei victorii ucrainene.

Într-un editorial în publicaţia Ukrainska Pravd, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine, în replică, că „încrederea în victorie şi în valoarea libertăţii este un imperativ absolut, iar persoanele care nu cred în victorie nu au ce căuta la putere şi în posturi de comandă”.

Președintele ucrainean a declarat sâmbătă că nu există un impas pe câmpul de luptă

Zelenski face actualul apel după ce unul dintre foştii săi consilieri, Oleksii Arestovici – foarte popular la vremea respectivă pentru comentariile sale zilnice cu privire la mersul războiului – a afirmat că Ucraina ar trebui să renunţe la recucerirea militară a unor părţi din teritoriile ocupate de Rusia în schimbul aderării la NATO.

Arestovici, critic puternic al preşedinţiei de la Kiev

Ulterior demiterii sale, Arestovici a devenit un critic puternic al preşedinţiei de la Kiev. Recent, acesta şi-a anunţat într-un interviu pentru media independentă rusă Meduza.io intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte, după ce a susţinut că o amânare a alegerilor „va fi considerată de societatea ucraineană drept o uzurpare a puterii”.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata